23. srpnja, 2024.

ODRŽAN 1. DAN VI. HRVATSKOG ŽRTVOSLOVNOG KONGRESA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 15. lipnja 2013. (H. Mandić / hrsvijet.net) – U Zagrebu u Mimari jučer je započeo prvi dan VI. hrvatskog žrtvoslovnog kongresa. Priređuje ga Hrvatsko žrtvoslovno društvo (HŽD), a održava se pod visokim pokroviteljstvom mons. Vlade Košića, sisačkog biskupa i predsjednika Komisije HBK Iustitia et pax.

Nakon himne Lijepe naše i minute šutnje za pokojne članove HŽD i naše poginule, uvodni referat održao je mons. Vlado Košić na temu »Žrtve u Domovinskom ratu na području Sisačke županije«. Između ostalog istaknuo je kako su velikosrpski agresori pod obilježjem JNA srušili 25 župnih crkava, samostana i kapela na spomenutom području. Mons. Košić je istaknuo: »To je bio tsunami koji je rušio sve što je katoličko.«

U nastavku je Zvonimir Šeparović imao izlaganje pod naslovom »Vrijeme žrtve«. »Živimo u vremenu žrtve, žrtve su posvuda, a mnogi su izloženi žrtvi. Postoji problem žrtve, a ne možemo samo staviti žrtvu u kategoriju zločina, nego postoje žrtve zloporabe moći«, rekao je. U nastavku je istaknuo kako velikosrpski zločinci nisu kažnjeni za zločin nad Vukovarom. »Prosvjedovali smo protiv povlačenja tužbe gdje teretimo Srbiju za genocid u Domovinskom ratu pred Međunarodnim sudom pravde. Treba nam oluja da bismo protresli ljude i ukazali na istinu o Domovinskom ratu, inače ćemo propasti kao narod i kao država«, istaknuo je Zvonimir Šeparović.

Zanimljivo izlaganje imao je i vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić na temu »Suvremena paradigma: pobijeni hercegovački franjevci«. Fra Miljenko je pozdravio nazočne na kongresu riječima »Pozdrav iz Herceg – Bosne«. Dotakao se boljševičke paradigme koja vlada na Markovu trgu te ukazao na problem trga u Zagrebu koji nosi ime po maršalu Josipu Brozu Titu, jednom od deset najvećih zločinaca u ljudskoj povijesti. »Milane Bandiću, zadužen si za uklanjanje sramotnog imena najljepšeg trga u Zagrebu koji nosi ime po zločincu Josipu Brozu Titu, a poziva te Herceg – Bosna«, istaknuo je fra Miljenko. U nastavku je izložio povijesne okolnosti i stradanja Hercegovine u Drugom svjetskom ratu i poraću. Predstavio je rad Vicepostulature te općinskih povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz drugog svjetskog rata i poraća na području Herceg Bosne, BiH. Istaknuo je događanja oko uklanjanja »komunističkog kamenog cvijeta u središtu Širokog Brijega, ispod kojeg je bila kosturnica s 95 tijela. Bilo je predstavljeno da su to sve pali komunisti i partizani, međutim svjedoci tvrde da je takvih tek nekoliko, a ostalo su pobijeni civili i ratni zarobljenici. Provodila se medijska hajka na Povjerenstvo općine Široki Brijeg koje je uklonilo spomenuti kameni cvijet, a neki političari su išli tako daleko da su ponudili njegovo obnavljanje. Međutim, nitko se od političara nije ponudio za kupnju sanduka kako bi se pokopale sve žrtve čije kosti su pokupljene s raznih strana i položene u kosturnicu ispod kamenog cvijeta«, istaknu je fra Miljenko.

Nakon ove prve trojice govornika još je 15 njih izlagalo na zasjedanju prvog dana VI. hrvatskog žrtvoslovnog kongresa u muzeju Mimari. Iz Hercegovačke franjevačke provincije danas, 15. lipnja, očekuju se izlaganja fra Andrije Nikića i fra Mate Tadića.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x