23. srpnja, 2024.

UTEMELJENO SREDIŠTE HSK-A ZA ISTRAŽIVANJE KOMUNISTIČKIH ZLOČINA NAD HRVATIMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 12. lipnja 2013. (crowc.org) – Nakon priprema, izbora uglednih dužnosnika te članova službeno je ovih dana u Domovini utemeljen odjel HSK-a pod nazivom »Središte HSK za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima«. Na toj utemeljiteljskoj sjednici napravljen je pregled rada koje je Središte učinilo kroz zadnjih godinu dana i napravljen plan za daljnje djelovanje, priopćeno je iz Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK-a).

»Time je ostvarena ideja HSK iz 2005. kada je iznesena ideja i odlučeno da ovakvim jednim odjelom HSK počne djelovati. Od tada smo se povezivali i pomagali više udruga koje se bave u Domovini sličnim nesrećama, a prije godinu dana smo odlučili da se jednim ovakvim odjelom HSK-a samostalno i temeljitije posvetimo žrtvama komunističkih zločina«, kazao je u povodu toga fra Šimun Šito Ćorić, glasnogovornik HSK-a. Ističe kako će HSK preko ovog odjela činiti ono što državne vlasti ne čine. »Sa Središtem posebno radimo ono što slične udruge, a ni državne vlasti ne čine: ovaj odjel HSK-a će, uz ostalo, staviti poseban naglasak na istraživanje i pripremanje građe za obznanjivanje, ali gdje je moguće i procesuiranje, počinitelja zločina, bez obzira bili još živi ili su već pokojni«, ističe Ćorić.

Za sjedište Središta odabran je Mostar. Otvoren je ured, a u vodstvu ovog odjela HSK-a okupilo se desetak poznatih javnih radnika, od pravnika do novinara. Koordinator mu je jedan od vodećih djelatnika na ovom, književnom i crkvenom području u HR i BiH fra Miljenko Stojić, a glasnogovornik je Blago Vukoja.

Središte će se financirati prilozima dobrotvora.

Kontakt podatci: HSK, Hrvatski dom Kosača, Trg hrvatskih velikana b. b., 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina; tel.: 00387 36 333-280; e-adresa: hsk.mostar(et)gmail.com

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x