23. srpnja, 2024.

SARAJEVO: TRIBINA »FRA LEO PETROVIĆ I 65 SUBRAĆE«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Sarajevo, 15. travnja 2013. (caritas-sarajevo.ba) – Caritas Vrhbosanske nadbiskupije u Godini vjere, organizira u utorak 16. travnja 2013. s početkom u 17.30. tribinu s naslovom »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Tribina će se održati u dvorani Caritasove Središnjice (Sarajevo-Stup, ul. Nikole Šopa 50a). Predavač će biti fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Fra Miljenko Stojić suvremeni je hrvatski književnik, novinar i teolog, rođen 1. lipnja 1960. u Dragićini kod Međugorja. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, studij filozofije i teologije u Zagrebu, Sarajevu i Jeruzalemu te magistrirao kršćansku duhovnost u Rimu.

Djeluje kao župni vikar, odgojitelj bogoslova i sjemeništaraca, voditelj mladih, vojni dušobrižnik u Domovinskom ratu, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije. Godine 1993. pokreće Informativni centar »Mir« Međugorje, a 1997. i Radiopostaju »Mir« Međugorje te ih kao ravnatelj i predsjednik Upravnog vijeća dugo razvija (do 2005.). Pokreće i vodi agenciju MIRIAM. Idejni je začetnik HIK-a ’04, HIZ-a u BiH te povjerenstava za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća po općinama u Herceg Bosni. Član je Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij. Trenutno je vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« te kolumnist i član uredništva portala hrsvijet.net.

Piše pjesme, oglede, djela za djecu, kratke priče, aforizme, književnu kritiku, stručne i novinarske članke, uređuje knjige te prevodi. Zastupljen je u različitim antologijama, a uvršten je i u čitanke i lektiru hrvatskog naroda u BiH. Prevođen je na više jezika te nagrađivan.

Član je različitih udruga: DHK, DHK HB, Matice hrvatske, dopredsjednik HIZ-a u BiH. Surađuje u različitim javnim glasilima. Živi i djeluje na Širokom Brijegu.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x