23. srpnja, 2024.

PREDLOŽENO ODRŽAVANJE ZNANSTVENOG SKUPA O HRVATSKIM MUČENICIMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Sarajevo, 5. travnja 2013. (IKA) – Predsjednik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij gospićko-senjski biskup Mile Bogović predstavio je 4. travnja na 37. međunarodnom simpoziju profesora filozofije i teologije u Sarajevu prijedlog Komisije da se održi znanstveni skup na temu: Mučenici i mučenički trag(ovi) u hrvatskoj prošlosti. Predložio je da suorganizatori budu hrvatska visoka teološka učilišta.

Naime, Komisija HBK i BK BiH za hrvatski martirologij u pripremi i održavanju tog znanstvenog skupa nužno je upućena na suradnju s našim visokim teološkim učilištima. Između ostalog, biskup je rekao: »Kada je papa Ivan Pavao II. tražio u prošlom tisućljeću što od ostvarenih vrjednota čovječanstva treba prenijeti preko praga novog tisućljeća, na prvo mjesto stavio je mučeništvo i pozvao sve narode da ne prepuste zaboravu one koji su pretrpjeli mučeništvo, odnosno da ih popišu i časte. Mi smo u Hrvatskoj sagradili Crkvu hrvatskih mučenika, ali nismo pritom imali jasnu sliku tko su ti mučenici. Potom smo održali znanstveni skup o žrtvama i mučenicima iz vremena komunističke vladavine. Nužno nam se tada postavilo pitanje koja je razdjelnica između mučenika i žrtava. Zato nam se nametnuo zadatak da razjasnimo pojam mučenika i da onda počnemo istraživati i tragove mučenika u našoj prošlosti.«

Do sada se o našim mučenicima pisalo uglavnom u propovjedničkoj literaturi. Sada se želi proučavanje podići na znanstvenu razinu. U tom smislu organizirat će se znanstveni skup na temu mučeništva općenito i o mučeničkim tragovima u našoj prošlosti.

U prvom dijelu obradit će se mučeništvo pod teološkim, pravnim, povijesnim, liturgijskim i ekumenskim vidom. Posebno će biti istaknuti pomaci koje je u tom pogledu učinio Drugi vatikanski sabor i papa Ivan Pavao II. u svojim porukama.

U drugom dijelu istraživat će se tragovi mučeništva u našoj prošlosti, od pojave kršćanstva na našim prostorima pa do danas: Dioklecijanovi progoni, vrijeme seoba naroda, kneževina i kraljevina, križari, provala Mongola, »bosanska hereza«, turska provala, vitezovi i okrutnost feudalaca, mučenici u kršćanskoj državi i na koncu mučenici u vrijeme »triju zala«, posebno u vrijeme komunističke vladavine, izvijestio je biskup Bogović.

Načelno je prihvaćena suorganizacija naših teoloških učilišta. Svako od njih izabrat će u organizacijski odbor po jednoga člana. U raspravi je predloženo da se na istu temu na našim visokim učilištima formuliraju projekti.

Uz biskupa Bogovića na simpoziju profesora sudjelovali su od članova Komisije: Josip Dukić, fra Miljenko Stojić i don Pero Brajko. Simpozij o mučenicima održat će se kasno u jesen ove godine ili u proljeće iduće godine.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x