23. srpnja, 2024.

DAN SJEĆANJA NA POBIJENE FRANJEVCE I PUK: POLOŽEN VIJENAC I ZAPALJENA SVIJEĆA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 6. veljače 2013. (D. Martinović / hrsvijet.net). – Ove godine 7. veljače, dan kada su partizanske postrojbe mučki ubile i zapalile dvanaest širokobrijeških franjevaca, po prvi put se obilježava i kao »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk« što ga je na 45. sjednici održanoj 23. veljače 2012. proglasilo Općinsko vijeće Širokog Brijega.

U povodu toga, općinski načelnik Miro Kraljević, predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Široki Brijeg Pero Kožul, predsjednik Općinskog vijeća Vinko Topić, Vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić i općinski vijećnici položili su vijenac i zapalili svijeću za sve pobijene franjevce i hrvatski puk pred spomen križem u središtu Širokog Brijega.

Prema Odluci Općinskog vijeća o proglašenju 7. veljače Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk u Drugom svjetskom ratu i poraću institucije na području Općine Široki Brijeg dužne su svoje radno vrijeme prilagoditi programu obilježavanja ovog Dana, priopćeno je danas iz ureda Općinskog načelnika.

Očekuje se kako će od iduće godine »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk« biti obilježen u cijeloj Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x