23. srpnja, 2024.

VELJAČA NA ŠIROKOM BRIJEGU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 23. siječnja 2013. (Gojko Jellić) – Pred nama je još jedna veljača na Širokom Brijegu. A ona prva se dogodila 1945. kada su partizani ubili dvanaestoricu širokobrijeških franjevaca. Prvoga su ubili 1942., drugoga 1944., a te krvave 1945. ubiše 64 hercegovačka franjevca. Narod je još od prvog dana u njima vidio mučenike, a na Širokom Brijegu je u veljači 1962. prvi put s oltara naviještena sv. misa za fratre pobijene tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Sv. misu je predslavio fra Blago Karačić, uz đakona fra Zlatka Sivrića i subđakona fra Kamila Milasa. Kod katafalka fra Blago je zaplakao, a onda i čitava crkva. To je pomoglo da fra Blago doskora završi u tamnici.

Program »3. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca« započinje 4. veljače u 17.00 molitvom krunice, nakon čega u 18.00 slijedi sv. misa zadušnica, a poslije nje Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Prva tri dana molitveni program predvodi i propovijeda fra Zvjezdan Linić.

Na sam dan obljetnice, 7. veljače, sveta misa zadušnica započinje u 16.00 molitvom kod ratnog skloništa gdje je ubijeno 12 franjevaca. Nakon toga slijedi procesija prema samostanskoj crkvi, molitva kod grobnice gdje su pokopana 22 ubijena franjevca te sv. misa zadušnica za pobijene hercegovačke franjevce i sav nevino stradali vjerni puk u Drugom svjetskom ratu i poraću. Molitvene obrede ovaj dan predvodi provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Ivan Sesar.

Tijekom »3. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca« bit će proglašeni i rezultati »2. nagradnog natječaja« na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Cijeli program prenosit će se preko interneta i preko Radiopostaje Široki Brijeg.

Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« ovih dana je izdala i 10. broj svoga glasila Stopama pobijenih koji iznosi nove, do sada nepoznate, pojedinosti o stradanju hercegovačkih franjevaca. Ovo glasilo kao i sve publikacije u izdanju Vicepostulature govore što se dogodilo jednom narodu i njegovoj Crkvi u Hercegovini, govore o vjeri i žrtvi fratara i Božjeg puka, istinom pozivaju na praštanje i poučavaju da se ovako nešto ne smije više nikada i nikome dogoditi.

Još neke druge pojedinosti o onome što će se događati tijekom »3. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca« bit će objavljene u danima pred nama. Pratimo vijesti iz Vicepostulature te se molimo za naše pobijene franjevce i naš pobijeni vjerni puk.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x