23. srpnja, 2024.

5. DANI HRVATSKIH SVETACA I BLAŽENIKA U KRIŽEVCIMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 18. siječnja 2013. (udruga-drstjepankranjcic.hr) – U Križevcima će od četvrtka 24. do nedjelje 27. siječnja 2013. biti održani »5. dani hrvatskih svetaca i blaženika«. Pretprogramom i misnim slavljem ove će godine biti tematizirani: službenica Božja Marica Stanković, kandidati za mučeništvo fra Leo Petrović i 65 subraće, sluga Božji Ante Antić te sv. Marko Križevčanin, a kulturni dio programa sastojat će se od prigodne izložbe, okruglog stola, projekcije dokumentarnog filma te radionica za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika.

Manifestacija će započeti u četvrtak 24. siječnja u 18.00 u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane svečanošću otvorenja dana u kojoj će sudjelovati obojica križevačkih župnika Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka. Kako je taj dan posvećen službenici Božjoj Marici Stanković, tako će molitveni, književni i glazbeni program njoj u čast izvesti članice svjetovnog instituta Suradnice Krista Kralja koji je službenica Božja utemeljila. Duhovna skupina »Službenica Božja Marica Stanković« pri Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu glazbeno će obogatiti misno slavlje koje će u 18.30 predvoditi postulator kauze službenice Marice Stanković dr. Vinko Mamić.

Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 19.45 biti održan program pod nazivom »Hrvatski sveci i blaženici – u našem narodu« u sklopu kojeg će biti otvorena izložba oltarnih slika hrvatskih svetaca i blaženika u tehnici akrila na drvu akademske slikarice Maje Vidović. U programu će otvorenja uz domaćine: križevačkoga gradonačelnika Branka Hrga, koprivničko-križevačkoga župana Darka Korena i ravnatelja Gradskoga muzeja u Križevcima Zorana Homena, sudjelovati direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti »Laudato« iz Zagreba Ksenija Abramović, koja i organizira tu izložbu, povjesničar umjetnosti i kustos Umjetničkog paviljona Zagreb Stanko Špoljarić te autorica Maja Vidović. U duhovno-glazbenom programu nastupit će kvartet »Crisinus« i dramski umjetnik Dubravko Sidor. Kroz program će voditi Tanja Baran.

Drugi dan manifestacije, petak 25. siječnja, bit će u čast kandidata za mučeništvo fra Lea Petrovića i 65 subraće. Pretprogram za mučenike u 18.00 će u crkvi sv. Ane biti u izvedbi Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Nakon toga će u 18.30 misno slavlje, uz glazbenu pratnju vokalnog ansambla »Dobri Pastir« iz zagrebačkoga Brestja, predvoditi vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić.

U 20.00 će sati u Hrvatskom domu u središtu grada biti održan okrugli stol »Budući hrvatski blaženici« na kojem će sudjelovati postulatori ili promicatelji slugu i službenica Božjih. S. Veronika Popić predstavit će Žarku Ivasić, fra Ivan Bradarić Placida Cortesea, preč. Pavao Medač Anu Mariju Marović, dr. Anton Bozanić Antuna Mahnića i fra Miljenko Stojić Lea Petrovića i 65 subraće. Moderator okruglog stola bit će mons. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, a u glazbenom će programu sudjelovati vokalni ansambl »Dobri Pastir« iz zagrebačkoga Brestja.

Trećega dana, u subotu 26. siječnja, program će biti posvećen sluzi Božjem Anti Antiću. U crkvi sv. Ane pretprogram će od 18.00 biti u izvedbi Vicepostulature za proglašenje blaženim sluge Božjeg Ante Antića. U 18.30 misno će slavlje predvoditi vicepostulator kauze dr. fra Josip Šimić. Toga dana u jutarnjim i popodnevnim satima svoj obol hrvatskim svecima i blaženicima dat će djeca koja će se, pristigla iz različitih hrvatskih krajeva, okupiti u 10.00 u Hrvatskom domu gdje će najvećim hrvatskim duhovnim velikanima u čast stvarati literarni, novinarski, dramski, likovni, glazbeni i plesni program. Sve ono što će na radionicama stvarati tijekom jutra i dopodneva pokazat će na javnoj izvedbi u velikoj dvorani Hrvatskoga doma od 15.00. Glazbeni gost bit će kantautor poznate duhovne glazbe vlč. Ljubo Vuković, a pokrovitelj radionica je Dječji mjesečnik »Mak«.

Zadnjega dana manifestacije, u nedjelju 27. siječnja, program će biti posvećen trećemu hrvatskom svecu – Marku Križevčaninu. Molitveni, književni i glazbeni program njemu u čast u 9.30 sati u crkvi sv. Ane izvest će Zbor mladih »Crisinus«. Misno će slavlje u 10.00 predvoditi bjelovarsko-križevački biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak, a pjevat će Dječji zbor župe sv. Ane. Nakon mise će u 11.00 biti održana premijera dokumentarnog filma HTV-a »Marko Križevčanin – u obrani vjere«. Sudjelovat će: urednik Religijskog programa HTV-a Mario Raguž, redatelj filma Neven Mihael Dianežević i autor filma Niko Kostanić.

Ove »5. dane hrvatskih svetaca i blaženika« – pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i HAK-a – Auto-moto kluba Križevci – u zajedništvu organiziraju: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana »Dr. Stjepan Kranjčić« te križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Suorganizatori su: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti »Laudato« iz Zagreba, Dječji mjesečnik »Mali koncil – MAK«, Gradski muzej Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci, Gradska knjižnica »Franjo Marković« Križevci, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci i Turistička zajednica Križevci.

Podrobnije se o programu može doznati na stranici: www.udruga-drstjepankranjcic.hr ili na brojevima mobitela: 091 6640 850, 098 204 182.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x