23. srpnja, 2024.

BUDIMIR LONČAR – OD DJELATNIKA JUGOSLAVENSKE OZNE DO SAVJETNIKA HRVATSKOG PREDSJEDNIKA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 26. veljače 2013. (T. Rogić / hrsvijet.net) – Dojmljiv je životopis Budimira Lončara, nekadašnjeg splitskog SKOJ-evca i suradnika Ozne, jednog od suradnika Dušana Koraća i Veljka Kadijevića koji su bili nadglednici pokolja koji se 7. veljače 1945. dogodio na Širokom Brijegu.

Nekadašnji šef zadarske Ozne, za koga tvrde da je sudjelovao u otmici Drage Jileka, međunarodnu je reputaciju stekao u uhođenju i borbi protiv hrvatskog iseljeništva. Međutim, to mu nije smetnja da u Hrvatskoj državi igra jednu od najznačajnijih uloga.

Tko će provjeriti Lončarova saznanja o zločinima na Širokom Brijegu?

Podrobnosti o masovnim komunističkim zločinima na Širokom Brijegu, koji su se dogodili 7. veljače 1945., zacijelo iznimno dobro poznaje i posljednji jugoslavenski ministar vanjskih poslova i nekadašnji Mesićev savjetnik Budimir Lončar, ističu analitičari koji su do tih podataka došli na temelju proučavanja arhivske građe i navoda objavljenih u različitim komunističkim publikacijama. Spomenuta dokumentacija, naime, pokazuje da su ukupne aktivnosti 26. divizije tijekom napada na Široki Brijeg, na temelju uputa političkog komesara VIII. dalmatinskog korpusa Boška Šiljegovića, Srbina iz Prijedora i bliskog Rankovićevog suradnika, nadgledali politički komesar 26. divizije Dušan Korać, Srbin iz Kraljeva, i mlađahni Veljko Kadijević, Srbin iz Imotskog, tadašnji oficir u štabu 26. Dalmatinske divizije, kojom je u to vrijeme zapovijedao Božo Božović, Crnogorac iz Podgorice. Prema izjavama nekolicine svjedoka, mladi SKOJ-evac Budimir Lončar u to je vrijeme, po partijsko-komesarskoj liniji, bio jedan od bliskih suradnika Dušana-Dule Koraća, političkog komesara 26. dalmatinske divizije, i osobe koja je nadgledajući pokolj na Širokom Brijegu bila lakše ranjena.

O suradnji trojca Korać-Kadijević-Lončar govori također i podatak da su koncem 1944. sva trojica sudjelovala na jednom savjetovanju koje je organizirao štab VIII. dalmatinskog korpusa. Isti izvori također kazuju da je upravo Budimir Lončar, 15. siječnja 1945., u splitskom kazalištu, održao govor na omladinskoj konferenciji 11. dalmatinske brigade, postrojbe u čijoj su se zoni odgovornosti dogodili zločini na Širokom Brijegu i Kočevskom rogu.

Cjelokupan članak možete pogledati na stranicama portala ili preuzeti u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x