23. srpnja, 2024.

KARDINAL PULJIĆ NA BILIMA: »KOLIKO NAS TREBA NESTATI DA BI SE ISTINI POGLEDALO U OČI«?

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 24. kolovoza 2019. (FENA) – Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, pod pokroviteljstvom Odjela HNS-a za Drugi svjetski rat i poraće, obilježen je danas i ove godine na Groblju mira na Bilima (subota najbliža 23. kolovozu). Sv. misu zadušnicu u 12.00 predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić. Sumisilo je 10-ak svećenika.

Kardinal Puljić je na samom početku sv. mise istaknuo da trebamo imati dužno poštovanje prema svim žrtvama koje su ovdje pokopane. U propovijedi je snažno naglasio kako kao vjernici koji vjerujemo u život vječni trebamo moliti za duše onih koji se ovdje ukapaju. »Dok za njih molimo, u sebi budimo svijest i odgovornost da znamo cijeniti njihovu žrtvu, cijeniti ono za što su položili svoje živote. Ako to ne znamo cijeniti, onda je ovo polaganje vijenaca i paljenje svijeća karikaturalno poštovanje. Koliko god je to čin za ove žrtve, još više je to čin za naše pamćenje«, kazao je kardinal Puljić dodajući kako se danas prenosi samo ono što koristi i za što se manje žrtvuje. »Nema prave ljubavi bez žrtve. Uporno ponavljam rečenicu: Ono što se voli, za to se umire, a za što se umire, to ne odumire. Stresem se kada čujem kako neki opravdavaju neke zločine. Zločin se zločinom nikada ne opravdava«, istaknuo je kardinal Puljić. »Koliko nas treba nestati da bi se istini pogledalo u oči«, upitao je kardinal Puljić nastavljajući kako nas prozivaju mediji, ali ne bilo kakvi, nego oni koji lažu, šire mržnju, brane zlo. Svoju propovijed kardinal Vinko Puljić nastavio je upućujući snažne riječi o simbolici križa u našim životima, a što je posebice vidljivo na Groblju mira. »Kakva je to demokracija u kojoj kada spomeneš križ i katoličku vjeru oni se odmah naježe, kao da je to nešto neprijateljsko za Europu, za ovu zemlju? Svaki narod ima svoje simbole«, istaknuo je kardinal Puljić ističući kako se pod tim simbolima živjelo i ginulo. »Za nas katolike križ je simbol života. Križ je mjesto s kojega je Krist zavladao i opraštao. I mi se učimo opraštati. Križ je spomen poštovanja prema ovim žrtvama«, dodao je kardinal Puljić.

Po završetku sv. misnog slavlja uslijedio je i pokop pronađenih neidentificiranih žrtava Drugoga svjetskoga rata i poraća.

U programu komemoracije nazočnima se obratio dopredsjednik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij fra Miljenko Stojić. »Pred nama je 235 križeva, pred nama je 41 posmrtni ostatak pobijenih u raznim jamama, pred nama je Groblje mira kao znak naše kršćanske vjere. Groblje mira nas poziva da ne odlazimo, da ostajemo ovdje i izgrađujemo svoje živote«, kazao je fra Miljenko dodajući kako će se u idućem razdoblju postavljati križevi za ubijene civile, i to najprije s područja Širokog Brijega.

Izgradnji Groblja mira doprinio je i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović koji je u svom obraćanju zahvalio svima koji su pomogli izgradnji ovoga groblja. »Ovo je hram mira, posebno mjesto, mjesto sjećanja. Trebali bismo ovdje imati nekoliko tisuća križeva koji će jasno govoriti o našoj povijesti, govoriti o onome što je bila sudbina našeg naroda kroz povijest. Moramo puno toga još zajedno uraditi kako bi ova povijesti bila poticaj na koji način promišljati svoju budućnost«, kazao je Čović ističući kako će put do Groblja mira u idućih desetak dana biti asfaltiran iz smjera Mostara, a u idućoj godini trebao bi biti asfaltiran i iz smjera Širokog Brijega.

Izaslanstva hrvatskog naroda iz Hrvatske i BiH položila su vijence i zapalila svijeće za sve pobijene.

Inače je zaravan Bile iznad Mostara i Širokog Brijega u veljači 1945. bila mjesto krvavih okršaja. Danas se tu, na površini od 100.000 metara četvornih, polako uzdiže Groblje mira, spomen-prostor na sve pobijene katolike Hrvate iz Herceg Bosne, BiH. Ograđeno je, sazidana je i blagoslovljena crkvica posvećena Sv. Josipu, dovršena kosturnica, zasađena stabla, podignuti prvi križevi, asfaltirane staze. Ostali radovi su u tijeku.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x