23. srpnja, 2024.

NE ĆE BITI MOGUĆE PRONAĆI POSMRTNE OSTATKE SVIH POBIJENIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 11. veljače 2019. (Lucijana Kožul) – Novinar Željko Ivković napravio je razgovor s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Razgovor je objavljen u Katoličkom tjedniku, br. 6. Povod za razgovor bili su »IX. Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca«, odnosno 74. obljetnica jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih fratara.

Fra Miljenko je u razgovoru objasnio da je zadaća Vicepostulature prikupiti svjedočenja i dokumente koji dokazuju da su hercegovački franjevci ubijeni iz mržnje prema vjeri. Traži se samo istina, ma kakvom se ona pokazala. Hercegovina je 1945. doživjela masakr kao nikada do tada u svojoj povijesti. Prema saznanjima, ubijen je svaki deseti Hercegovac. »Uz to što su odgajali puk za vjeru u Boga, a ne za bezboštvo, jedan od velikih “grijeha” hercegovačkih franjevaca bio je i taj što su preporodili Hercegovinu i širi kraj te u svojoj Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Širokom Brijegu odgajali buduće hrvatske intelektualce.« Naglasio je da bi bilo potrebno osuditi barem jednog počinitelja kako bi se preko njega osudio čitav jugokomunistički pokret i napravila se svojevrsna lustracija.

Fratri su od samog početka tragali za istinom. U studenom 1945. Ozna je pokupila sva prikupljena svjedočenja od tajnika provincije dr. fra Bonicija Rupčića, svjedoke su zastrašili ili uhitili i zabranili da se o tome govori. Fra Andrija Nikić je u godinama Hrvatskog proljeća uspio prikupiti oko 400 stranica svjedočenja iz prve ruke, a fratri su u samostanskoj crkvi pokopali 12 franjevaca ubijenih u ratnom skloništu i 6 franjevaca ubijenih u Mostarskom Gracu. Godine 2004., na inicijativu tadašnjeg provincijala fra Slavka Solde, osniva se Povjerenstvo za pripremu kauze mučenika na čelu s fra Antom Marićem, a 2007. sve preuzima Vicepostulatura na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

»Od samoga početka ljudi su štovali svoje pobijene fratre, kao i sve svoje druge pobijene. Pokretanjem Vicepostulature probudila se u njima nada da će konačno biti i službeno priznato ono što oni neprestano nose u svojim srcima. Rasplamsala se molitva za zagovor pobijenih franjevaca, rasplamsalo se njihovo simboličko povezivanje sa svojim pobijenima.«

Što se tiče proglašenja blaženima, fra Miljenko je rekao sljedeće. »Važno je zapravo samo da sve lijepo ide svojim službenim tijekom i da se kroz taj rad čisti svijest svih nas od jugokomunističkih laži i upliva. Trenutno smo, naime, još u istražnom razdoblju koje je pri samome svojem kraju. Vicepostulatura je već neko vrijeme spremna podnijeti prikupljena svjedočenja i dokumente mjesnom biskupu da započne postupak mučeništva na biskupijskoj razini. To će i učiniti kada Uprava Provincije da zeleno svjetlo. Nakon toga ostaje još rimska razina te uzdizanje barem nekih od njih na čast oltara. Uz Božju pomoć doći će se i do toga časa.«

Priložena datoteka:
katolicki-tjednik-razgovor.pdf

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x