23. srpnja, 2024.

ŽIVOTNA PRIČA FRA BAZILIJA PANDŽIĆA, SVEĆENIKA KOJI JE PROSLAVIO STOTI ROĐENDAN

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 14. veljače 2018. (nasatv.ba) – U povodu 100. rođendana hercegovačkog franjevca fra Bazilija Pandžića Naša TV snimila je prilog. U njemu fra Bazilije govori o svom životu, svojoj obitelji, rodnim Drinovcima, školovanju, fratarskom životu i o subraći fratrima koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću.

U vrijeme kada su se u Hercegovini dogodili nemili događaji ubojstva fratara fra Bazilije je bio na studiju u Rimu i o tim događajima priča sa suzama u očima govoreći kako su tada ubili i njegovog strica. Namjeravao se nakon studija vratiti na Široki Brijeg i biti profesor u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji. Međutim, tragična sudbina pobijenih hercegovačkih franjevaca i strah među narodom, koji su u to vrijeme sijali jugokomunisti, odrazili su se i na njegov život. Morao je desetljećima ostati u tuđini.

Fra Bazilije je bio arhivar u Vatikanu i kapelan u bolnici. Između ostaloga imao je puno veza s papama svog vremena. Zaslužan je, zajedno s drugima, i u proglašenju pojedinih svetaca, između ostaloga svetoga Nikole Tavelića.

Fra Bazilije je autor brojnih knjiga i članaka iz područja povijesti i duhovnosti. Sada živi i piše nove stranice svojih Ljetopisa u franjevačkom samostanu na Humcu. Također i informatički je pismen i komunicira preko Skypea.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x