23. srpnja, 2024.

SVETA MISA ZA POBIJENE FRATRE I OSTALE NEVINE ŽRTVE LJUBUŠKOGA PUKA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Ljubuški, 8. veljače 2018. (Ana Bubalo / ljportal.com) – Nadnevka 4. veljače, na prvu nedjelju u mjesecu, Ljubušaci su se u sjećanju vratili na vremena koja nas vode na tragične i krvave događaje mučeničke smrti naših pobijenih fratara i svih drugih nevinih žrtava koji su se zbili na ovim našim prostorima. Tako je u crkvi sv. Ante na Humcu slavljena sv. misa zadušnica za sve pobijene fratre i ostale nevine žrtve ljubuškog kraja.

Prije svete mise izaslanstvo Općine Ljubuški, predvođeno načelnikom Nevenkom Barbarićem i predsjednikom Općinskog vijeća Tihomirom Kvesićem, položilo je vijenac i zapalilo svijeće ispred spomenika ljubuškim žrtvama na Trgu Franje Tuđmana. Tako je sjećanjem na pobijene hercegovačke fratre i ostale nevine žrtve započeo treći dan svečanog obilježavanja Dana općine Ljubuški.

Misno slavlje u prepunoj crkvi započelo je procesijskim ophodom. Predvoditelj sv. mise zadušnice bio je humački gvardijan fra Dario Dodig, u sumisništvu sa župnikom fra Ljubom Kurtovićem, odgojiteljem novaka fra Stankom Mabićem te još petnaestak svećenika.

Pred sv. misu u pozdravnim riječima fra Marin Karačić je naglasio da ove večeri na poseban način molimo za sve žrtve Prvog svjetskog rata, zatim za one koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu, a posebno za sve pokojne svećenike i fratre koji po mjestu rođenja pripadaju humačkom samostanu ili su iz drugih područja u i oko Ljubuškog ubijeni.

»Draga braćo i sestre, nama naši pokojni, žrtve ratova i poraća te naši poginuli branitelji, žele reći da se ne pouzdamo u sebe, da ne računamo na svoje ljudske strane, svoje želje, svoje prohtjeve nego da se uzdamo u Gospodina. To je nada«, rekao je fra Dario. Na kraju svoje propovijedi naglasio je sljedeće. »Mi smo na Božjem putu ako slijedimo primjere naše kršćanske prošlosti. Ova današnja sv. misa zadušnica za naše pokojne neka nam bude poticaj da slijedimo svijetli primjer Isusa i ovu poruku današnjeg evanđelja«.

Misno slavlje svojim lijepim pjevanjem uveličao je veliki župni zbor pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice. Ministrirali su novaci, a evanđelje je navijestio fra Andrija Nikić.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x