23. srpnja, 2024.

TITO JE ODGOVORAN ZA SMRT 66 HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Split, 7. veljače 2018. (Mate Primorac / Slobodna Dalmacija) – Već godinama u Širokom Brijegu održavaju se »Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca« u spomen na ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca. Fra Miljenko Stojić, voditelj Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, godinama traga za posmrtnim ostatcima svoje braće franjevaca i otkriva povijesne razloge toga zločina.

Što je zapravo Vicepostulatura? Kada je započela radom i čime se uopće bavi?
Zaslugom provincijala hercegovačkih franjevaca fra Slavka Solde u rujnu 2017. započela je radom Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Ja sam, pak, postao njezinim prvim vicepostulatorom. Zadatak joj je sljedeći: jesu li jugokomunisti ubili franjevce iz mržnje prema vjeri, jesu li oni to primili na kršćanski način, postoji li u puku uvjerenje o njihovom mučeništvu. Pritom se ne smiju skriti činjenice niti za niti protiv, jer samo na istini Crkva ih želi proglasiti mučenicima. U tu svrhu prikupljamo potrebne dokumente i svjedočenja te isto to o uslišanjima nečijih molitvi na njihov zagovor ili možebitnih čudesa. A tragamo i za njihovim posmrtnim ostatcima, u čemu smo imali dosta uspjeha što se najbolje može vidjeti na portalu pobijeni.info. Od njih 66 ubijenih, još ne znamo za grobove njih 32.

Svake godine početkom veljače franjevci i puk u Širokom Brijegu, a i diljem domovine, prisjećaju se strašnog ubojstva i paljenja hercegovačkih franjevaca u ratnom skloništu u samostanskom vrtu. Prošle su 73. godine, no rane još nisu zacijelile?!
Što god se dogodilo u našoj osobnoj ili zajedničkoj prošlosti, život ide dalje. Pamtimo ono što je bilo, iz toga izvlačimo prave zaključke i tako ustrojavamo svoj život. Za nas su ovi pobijeni mučenici i činimo sve da ih Crkva jednoga dana službeno proglasi takvima. Puk je to odavno učinio nazivajući ih Širokobriški mučenici. Moli se na njihovim grobovima, svjedoči o udijeljenim milostima po njihovom zagovoru, dodjeljuje im trgove i ulice, dane sjećanja. U školama se održavaju satovi povijesti, pišu stručni radovi, stječu znanstveni stupnjevi, snimaju filmovi, stvaraju umjetnička djela… Jednostavno, dobro je pobijedilo zlo!

Tko je odgovoran za ovaj zločin?
Kratko i jasno: Josip Broz Tito, osoba koja je istovremeno bila na vrhu partijske vlasti, partizanskog pokreta i Ozne. Od izravnih izvršitelja spomenuo bih tadašnjeg zapovjednika 8. dalmatinskog korpusa, generala Petra Drapšina i njegovog najbližeg suradnika Boška Šiljegovića te alkarskog vojvodu, od kojeg se alkarsko društvo još nije ogradilo, Brunu Vuletića čiji su pripadnici ubili 6 hercegovačkih franjevaca u Mostarskom Gracu. A po zlu je posebno poznata XI. dalmatinska brigada, ne samo na Širokom Brijegu i okolici – gdje su se u njihovoj zoni odgovornosti dogodili stravični zločini nad civilnim pučanstvom – nego sve tamo do Kočevskog roga. Naravno, treba spomenuti i ulogu Ozne SR Hrvatske i Ozne SR BiH koji su nadzirali cijeli proces od izrade popisa za likvidaciju do samih egzekucija. Spomenimo da su za onih nekoliko dana koliko im je trebalo da pregaze Široki Brijeg i odu prema Mostaru jugokomunisti napravili što manjih što većih 330 stratišta i grobišta.

Jeste li se kao vicepostulator i svećenik tijekom svoga rada susreli s nekim od članova tih jedinica koje su sudjelovali u napadu na crkvu i samostan te u ubojstvu vaše braće franjevaca? Koji su razlozi i motivi tih zločina bili?
Podrazumijeva se da sam se susretao. Do nekih nisam uspio doći, iako sam im se najavljivao. Sve je ovisilo o tomu jesu li nasilno bili unovačeni ili su bili zagriženi jugokomunisti. Potonji su uglavnom odlazili i odlaze na drugi svijet nepomireni i s Bogom i sa svojim narodom. Šteta! A svima sam im govorio da je tajnost naših razgovora zajamčena. Trebaju nam samo svjedočenja i dokumenti, a ne dokazivanje nečije krivnje.

Prema svim dosadašnjim istraživanjima pobili su ih iz mržnje prema vjeri, ali i iz ideoloških razloga. Posebno im je Široki Brijeg, kao simbol vjere, obrazovanja i kulturne baštine, bio trn u oku. Zaključivali su da će im predstavljati nepremostivu branu da njihove ideje prodru u narod pa su ga jednostavno »ubili«. No, korak po korak vraćamo mu stari sjaj.

Koliko je Vicepostulatura dosad pronašla posmrtnih ostataka franjevaca i za koliko se još traga? Što biste naglasili kao bitno u svome radu?
Do sada znamo za posljednje počivalište njih 34, a za njih 32 još tragamo. Činimo to s obje strane granice, jer su ubijani od Bleiburga pa do Biokova i Dakse. Hvala svima onima koji nam u tomu pomažu. Naglasio bih još dvije stvari. Nisu ih pobili nikakvi Dalmatinci, kako neprijatelji hrvatskog naroda često ističu, nego jugokomunisti predvođeni Josipom Brozom Titom. Tražeći pobijene franjevce ne ostavljamo ni pobijene članove puka Božjega pa smo već određene identificirali i pokopali u suradnji s društvenim udrugama izraslima na radu Vicepostulature.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x