23. srpnja, 2024.

IZIŠLA KNJIGA FRA JANKA BUBALA »APOKALIPTIČNI DANI«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 25. veljače 2014. (Josipa Vukoja / Vicepostulatura) – Prije nekog vremena je, u izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, Matice hrvatske Čitluk i Gradskog kulturnog središta Vrgorac, izišla knjiga fra Janka Bubala Apokaliptični dani. To djelo objavljeno je 1992. u nakladi Matice hrvatske Zagreb i fra Janko je tada bio živ. Da bi se očuvala izvornost, sada je uz uvodne tekstove Damira Šimića i Krešimira Šege napravljen preslik knjige, uz piščevo ime dodano »fra« i dodan je njegov novi životopis. Knjigu je uredio fra Miljenko Stojić.

Fra Janko Bubalo rođen je 31. siječnja 1913. u Turčinovićima (Široki Brijeg). Nakon pučke škole pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Širokom Brijegu, a zatim studij bogoslovije u Mostaru i Bratislavi. Još kao gimnazijalac iskazivao je iznimnu sklonost prema pisanoj riječi te je kao mlad pjesnik objavljivao u nekoliko časopisa. Koncem Drugoga svjetskog rata prestao je s pisanjem i uništio sve svoje rukopise, a ponovno je počeo pisati sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Fra Janko je sustavno pratio i događanja u Međugorju te je izdao i dvije knjige na tu temu. Prvi je svećenik koji je primljen u Društvo hrvatskih književnika, a za književni rad i domoljublje primio je i odličje prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Knjiga Apokaliptični dani govori o fra Jankovom viđenju događaja u Hercegovini i šire koncem i nakon Drugog svjetskog rata. Knjigu je posvetio: »Braći svojoj, poklanoj, dok su šipci cvali a bilo je proljeće tisuću devetsto četrdeset i pete.« U knjizi otkriva kroz što je sve prolazio tih godina, ali i razloge svoje duge književne šutnje. Nadnevka 6. veljače 1945. vidio je prolazak partizana prema Širokom Brijegu te je taj dan u Vitini uhićen i odveden u tamnicu u Ljubuški. Na temelju tog boravka u tamnici fra Janko je ostavio vrijedno svjedočenje koje je pomoglo u rasvjetljavanju događaja vezanih za smrt nekoliko fratara. Između ostaloga, u knjizi spominje kako je u tamnici vidio fra Martina Soptu i fra Slobodana Lončara, koje su komunisti ubili na lokalitetu Tomića njiva u Ljubuškom. Tijekom zadnjih godina pronađeni su i identificirani, zajedno s još nekoliko civila, te su 7. veljače 2014. pokopani u širokobriješkoj samostanskoj crkvi.

Knjiga se može naručiti posredstvom sljedećih podataka ili kupiti u različitim knjižarama po cijeni od 20 KM ili 80 kn.

Priložena datoteka:
apokalipticni-dani-dio.pdf

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x