23. srpnja, 2024.

NAKON TURNEJE FILM »IN ODIUM FIDEI – IZ MRŽNJE PREMA VJERI« PONOVNO PRIKAZAN U ZAGREBU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 17. travnja 2015. (A. D. / Laudato) – Dokumentarni film »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri«, autorice Nade Prkačin u produkciji Laudata, sinoć, 16. travnja, prikazan je u prostorijama Hrvatskog slova u Zagrebu. On donosi činjenice o patnjama hrvatskoga naroda i hrvatskoga svećenstva u Hercegovini koji su najviše stradali pred sam kraj Drugog svjetskog rata i u poraću. Tijekom ožujka film su imali prilike vidjeti brojni Hrvati u domovini i iseljeništvu zahvaljujući turneji po Hrvatskoj, BiH, Americi i Kanadi, a projekcija u Hrvatskom slovu bila je druga projekcija u Zagrebu.

Pozdravne riječi okupljenima je uputio predsjednik Hrvatskog slova Stjepan Šešelj.

Uvodni govor prije projekcije filma uputila je producentica filma, ravnateljica Laudata Ksenija Abramović, naglasivši da je turneja po domovini i iseljeništvu u službi istine o 66 ubijenih hercegovačkih fratara, koju autori filma žele iznijeti na vidjelo. »Do danas ovo je jedna od najvećih misterija novije povijesti o kojoj se šuti. Svjedoci su ušutkani strahom, a političari se boje svojih trenutačnih pozicija. Ali voljeli li je ili ne istini moramo u životu dati prednost«, istaknula je podsjećajući da »svaki narod nosi svoje sjećanje« te da »narod koji ne poznaje svoje povijesti, svoje tragedije i pobjede nije dostojan da ga se smatra subjektom povijesti«. »Više od osude mučitelja, film je odavanje počasti mučenicima! Da ih se ne zaboravi… Želimo, možemo i moramo ponovno oživjeti sjećanja. I to je zadaća naše televizije. Da bi se nadzirala budućnost, prošlost se ne smije, ne može i ne će zaboraviti. Hrvatski narod ju ima i ona nam se ne može oduzeti«, zaključila je Ksenija Abramović i pozvala nazočne da postanu članovi Kluba prijatelja te tako podrže pokretanje i rad Laudato televizije (LTV-a).

Scenaristica i redateljica Nada Prkačin rekla je da se velika stradanja o kojima je u filmu riječ nisu dogodila slučajno, već su bila pomno isplanirana i isprepletena mržnjom prema katoličanstvu i hrvatstvu. »Filmom ne samo da molimo, nego preklinjemo da se bez straha od posljedica govori  istina. Govorite, dakle, prošlo je vrijeme kad se kažnjavalo zbog toga. Razumijemo da se nije govorilo u komunističkoj Jugoslaviji, ali sada doista tko god ima saznanja, tko god nosi u sebi sjećanja, priče svojih roditelja, baka i djedova mora govoriti gdje stigne i kad stigne! Istina o prošlosti potrebna nam je kako bismo znali stvarne, a ne iskonstruirane činjenice. U konačnici, istina nam je potrebna da bismo oprostili zločincima. Oprost je veliki korak prema još uvijek nedočekanom priznanju odgovornih za zločine. Kad se konačno na jednom putu sretnu oprost i pokajanje, taj put je pravi put prema budućnosti«, zaključila je redateljica.

U produkciji Laudata su i drugi filmovi, kao što je film »Nikad se nisu vratili« u kojemu je također zabilježena istina o hrvatskoj prošlosti, a radi se i na novome dokumentarnom filmu o Bleiburgu. Promocija toga filma bit će 25. svibnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na zagrebačkom Kaptolu s početkom u 20.00, a dan poslije premijera će biti u Slavonskom Brodu.

LTV početak emitiranja planira 25. prosinca ove godine s informativnim, zabavnim, edukativnim programom za mlade, za starije, za branitelje, za sve ljude dobre volje koji teže Istini, Ljepoti i Dobroti.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x