23. srpnja, 2024.

DRUGA VEČER »V. DANA POBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRATARA«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 6.veljače 2015. (Ivana Karačić) – Molitvom krunice, koju su predmolili fra Željko Barbarić i članovi Frame, nastavljen je molitveni program »V. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca«. Svetu misu u 18.00 predvodio je fra Lovro Gavran, provincijal Bosne Srebrene, uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića, širokobriješkog gvardijana fra Tomislava Puljića i ostalih fratara širokobriješkog samostana.

Fra Lovro je u propovijedi govorio o tome kako nije isto biti žrtva i biti mučenik. »Da bi se netko mogao smatrati i nazivati mučenikom, treba dokazati da je ubojstvo uslijedilo iz mržnje ubojice prema vjeri ubijenog, kao i da je ubijeni umro kao svjedok vjere, bez mržnje i bez osvetoljubivosti, a ne zato što nije imao prilike izbjeći smrt, iako bi je rado izbjegao da je ikako mogao. To, međutim, ne znači da oni koji su ubijeni u bijegu ili na križnom putu ne bi bili mučenici. Oni su se razborito povlačili pred neprijateljem da bi izbjegli neposrednu smrtnu opasnost. Ali kad su bili uhvaćeni i suočeni sa smrću, nisu izdali svoju vjeru, nisu pokušali spasiti vlastiti život prodajući dušu, pa su radije prihvatili smrt nego izdaju svoje vjere – zato se i oni mogu smatrati pravim mučenicima.« Provincijal je također naglasio: »Svatko za se zna što želi i što mu je potrebno i svatko moli za ono što je njemu važno. Ali nama kao zajednici vjernika, a i kao vjernicima pojedincima, najvažnije je ono što je najteže i što možda najmanje imamo u vidu: da i mi živimo sveto, po ugledu na njih, a ne samo da molimo da nam oni ispunjavaju naše vremenite i prolazne želje. Bitno je da i mi budemo sveti u svom životu, u svom radu, u svom vladanju i ponašanju, u svom govoru i svojim mislima, u svojim međuljudskim odnosima, kao i u svom odnosu prema Bogu i Božjim svecima.«

Na kraju svete mise vicepostulator je dodijelio nagrade za uzrast mladež »IV. nagradnog natječaja« na temu pobijeni hercegovački franjevci. Prvu nagradu dobio je Robert Radić učenik trećeg razreda Franjevačke klasične Gimnazije u Visokom, za svoj uradak »Sine, to su tvoji pratri«. Drugonagrađena je Ines Lasić učenica prvog razreda Gimnazije fra Dominika Mandića, Široki Brijeg, s literarnim uradkom »70 mirnih ljeta«, a treću nagradu dobila je Lidija Knezović iz Gimnazije fra Dominika Mandića, Široki Brijeg, za uradak »Blago onima koji radi Vječne Istine položiše život!«.

Molitveni program prenosila je Radiopostaja Široki Brijeg (radiosirokibrijeg.com) te putem video signala portali hercegovinalive.com; pobijeni.info; hrsvijet.net; gospin-brig.info, koji će to činiti i večeras, u 18.00, kada sveto misno slavlje predvodi provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Miljenko Šteko.

Također, u sklopu gradskog spomendana »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk te spomendana ŽZH »Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja, jučer je na Trgu širokobrijeških žrtava kod križa u središtu Širokog Brijega, položen vijenac, zapaljene svijeće i izmoljena molitva za sve pobijene franjevce i puk. Učinili su to gradonačelnik Miro Kraljević, predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić, ministrica u Vladi ŽZH Anita Markić, predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Grada Širokog Brijega Pero Kožul, te vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić. Nadamo se da će sutradan na dan Obljetnice, 7. veljače, ustanove i trgovine popodne zatvoriti svoja vrata da bi njihovi djelatnici mogli nazočiti molitvenom programu u franjevačkom samostanu u 16.00 kako je to sadržano u naputku o proglašenju ovih spomendana.

Osim što se ovih dana u pučkim i srednjim školama u ŽZH održava sat povijesti, Vicepostulaturu su posjetili i učenici povijesno-novinarske sekcije 2. OŠ Široki Brijeg. Napravili su razgovor s vicepostulatorom, posjetili žrtvoslovna mjesta na Širokom Brijegu te će od svega toga ovih dana, pod vodstvom nastavnica Dubravke Rozić i Irene Ratkić napraviti zidne novine u svojoj školi.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x