23. srpnja, 2024.

OBJAVLJEN BILTEN ZA PROMICANJE KAUZE DRINSKIH MUČENICA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Sarajevo, 16. prosinca 2008. (KTA/IKA) – Družba Kćeri Božje ljubavi objavila je ovih dana »Drinske mučenice« – informativni bilten za promicanje kauze službenica Božjih s. Jule Ivanišević i četiriju susestara.

U tekstu »Darovati život – Kristu i za Krista« o službenicama Božjim promišlja glavna i odgovorna urednica s. M. Ozana Krajačić. Ističe, kako je pet sestara Kćeri Božje ljubavi, poznatih kao Drinske mučenice, primilo posebno milost od Boga i snagu Duha Svetoga da bi u tadašnjim okolnostima rata (1941.) posvjedočile svoju ljubav prema Kristu i Katoličkoj Crkvi žrtvom života. Nastojale su što vjernije surađivati s milošću poziva u redovnički život te su se na taj način pripremile na mučeništvo. Mučenička smrt pet službenica Božjih je vjerodostojan završni »Amen« njihova dotadašnjeg života i predanja Bogu i čovjeku, ističe s. Krajačić.

O djelatnostima sestarske zajednice i samostanu »Marijin dom« na Palama piše s. M. Slavica Buljan, a u biltenu se mogu pročitati i svjedočanstva koja su o mučenicima izrekli njihovi suvremenici. Tu su i misli kardinala Franje Kuharića, bečkog nadbiskupa kardinala Hansa G. Groera i ljubljanskog nadbiskupa Alojza Šuštara, koje su izrečene godine 1991. u prigodi pripreme simpozija o službenicama Božjim u Sarajevu, neodržanog zbog predratnih nemira.

U biltenu se može pročitati i sam tijek kauze. Biskupijski postupak koji je svečano započeo u Sarajevu 6. prosinca 1999., završio je 14. prosinca 2002. nakon čega su svi spisi predani Kongregaciji za kauze svetaca u Rimu. Nakon što je Kongregacija izdala dekret o valjanosti postupka na biskupijskoj razini, imenovala je o. Hieronima Fokcinskog SI za rektora kauze. Za postulatora u rimskoj fazi imenovan je vlč. Marko Tomić, dok je za vanjsku suradnicu predložena s. Ozana Krajačić. Ove godine 15. srpnja Pozicija je završena i predana Kongregaciji gdje čeka procjenu teoloških i ostalih stručnjaka.

Bilten donosi i osvrt na hodočašće »putovima Drinskih mučenica«, na kojem je bila skupina štovatelja, članova svetopisamsko-molitvene zajednice Emanuel koja se okuplja u Duhovnom centru Kćeri Božje ljubavi u zagrebačkoj župi Granešina.

Također u biltenu se mogu pročitati i izvadci iz propovijedi uz obljetnice smrti službenica Božjih.

Na kraju biltena nalazi se pjesma s notnim zapisom »Mučenice ljubavi«. Napisala ju je s. Ozana Krajačić, a glazbu Biserka Horvat. Donesena je također i molitva za proglašenje blaženima službenica Božjih s. Jule i susestara.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x