23. srpnja, 2024.

DUBROVAČKI »ANTIFAŠISTI« PROTIV OBILJEŽAVANJA KOMUNISTIČKIH ZLOČINA IZ 1944.

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 27. listopada 2008. (www.hakave.org) – Kako piše HINA, na otočiću Daksi u blizini Dubrovnika, u subotu, 18. listopada 2008., održana je komemoracija za sve žrtve komunističkog terora 1944. Prije točno 68 godina, 25. i 26. listopada 1944., na Daksi je ubijeno 36 uglednih Dubrovčana, žrtava nastupajućeg komunističkog poretka, među kojima je bio i dubrovački gradonačelnik dr. Niko Koprivica. Ono što je posebno zanimljivo jest predigra koja se nekoliko dana prije toga odigrala u obliku žustre rasprave na relaciji Udruge antifašista Dubrovnika i dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice.

Grad Dubrovnik je, naime, 18. listopada ispratio posmrtne ostatke ubijenog gradonačelnika Grada Dubrovnika dr. Nika Koprivice, smaknutog bez suđenja i bez ikakve dokazane krivnje, te omogućio da nakon više od 60 godina njegovi prijatelji, štovatelji i sljedbenici posjete njegovo posljednje počivalište. Nakon toga na noge se digla Udruga antifašista Dubrovnika i optužila dubrovačku gradsku vlast i pojedince u njoj za otvoreno koketiranje s »neofašizmom«. Predsjednik Udruge ABA Dubrovnik Marinko Vlašić u priopćenju je istaknuo: »Odavati na taj dan počast Niku Koprivici, najblaže rečeno suradniku okupatora, odgovornom za slanje u smrt građana Dubrovnika, većinom Židova i Srba i hrvatskih rodoljuba, neprilično je za vlast koja bi trebala biti demokratska, u zemlji utemeljenoj na antifašizmu i pred članstvom u Europskoj uniji«.

Primjetno je kako tekst vrvi već uobičajeno činjenično nepotpomognutim frazama i parolama kakve se već danas u »neofašističkoj« Hrvatskoj uobičajeno koriste od strane velikih zagovaratelja antifašizma. Bolje rečeno komunizma, koje je i u Dubrovniku, kao i u svim ostalim velikim gradovima Hrvatske izvršilo potpuni masakr nad pripadnicima velikog dijela hrvatske inteligencije. Uostalom, tako misli i većina građana Dubrovnika zajedno s gradonačelnicom koja je komemoraciju i provela, a svoje je stajalište podrobno obrazložila u svome odgovoru Udruzi antifašista, koji u nastavku donosimo u cijelosti.

M.M.B.

Odgovor gradonačelnice Dubrovnika na priopćenje Udruge dubrovačkih antifašista
»Smatrajući svojom moralnom dužnošću i obvezom, Grad Dubrovnik ispratio je posmrtne ostatke gradonačelnika Grada Dubrovnika dr. Nika Koprivice, smaknutog bez suđenja i dokazane krivnje, te ispravio povijesnu nepravdu da ni nakon više od 60 godina njegovi prijatelji, štovatelji i sljedbenici nisu mogli posjetiti njegovo posljednje počivalište. Nad pogubljenim dr. Nikom Koprivicom, gradonačelnikom Grada Dubrovnika koji se, u najtežim danima za svoju državu i svoj narod, nije libio uhvatiti opasnog i odgovornog posla gradonačelnika Dubrovnika, izvršen je ratni zločin radi kojeg je podnesena i kaznena prijava Županijskom odvjetništvu u Dubrovniku, po kojoj se i danas vodi postupak.

Oni koji danas nakon više od 60 godina ne mogu i ne žele prihvatiti da je 1944. na Daksi izvršen ratni zločin, za koji do danas nitko nije odgovarao i kojim se pokušala u Dubrovniku uništiti hrvatska državotvorna nit i kojim je ubijen cvijet dubrovačke inteligencije i gospodarstva, te su pogubljeni istaknuti domoljubi i Božji službenici, kao i pripadnici drugih naroda i narodnosti, kako srpskog tako i talijanskog naroda i drugih naroda, ne mogu govoriti u ime antifašizma niti tekovine antifašističke borbe. Stoga u cijelosti ostajemo pri ulozi organiziranja i izrečenih riječi u sudjelovanju posljednjeg ispraćaja posmrtnih ostataka dr. Nika Koprivice i odgovornosti prema hrvatskom narodu i građanima Dubrovnika u obilježavanju ovog događanja.

Kako je naglašeno i u govoru nad grobom, nismo se okupili kako bismo se bavili temom zločina, njegovim nalogodavcima i izvršiteljima, niti smo se okupili s osjećajima mržnje, osvete ili bilo kojih drugih negativnih emocija kako je rečeno, okupili smo se nad grobom kako bismo iskazali poštovanje prema žrtvi dr. Niku Koprivici koji se ni u najtežim danima za svoju državu i svoj narod nije libio prihvatiti tako odgovornog i u to vrijeme tako opasnog posla kao što je posao gradonačelnika.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x