23. srpnja, 2024.

SASTANAK POVJERENSTVA ZA PRIPREMU KAUZE MUČENIKA HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 2. svibnja 2005. (MIRIAM) – Drugi sastanak povjerenstva za pripremu kauze mučenika održan je u Franjevačkom samostanu Sv. Petra i Pavla u Mostaru 29. travnja 2005. Nazočili su svi članovi Povjerenstva: fra Bazilije dr. Pandžić (Zagreb), fra Vendelin Karačić (Široki Brijeg), fra Jozo dr. Vasilj (Mostar), fra Jozo Zovko (Široki Brijeg), fra Branimir Musa (Humac) i fra Ante Marić, pročelnik Povjerenstva (Drinovci). Sastanku Povjerenstva nazočio je i provincijal fra Slavko Soldo.

Fra Vendelin Karačić je nakon uvoda pročitao Zapisnik s prve sjednice Povjerenstva. Nakon toga uslijedila je 2. točka: Izvješće o tijeku radova u Zagvozdu, koje je podnio fra Ante Marić. Članovi Povjerenstva imali su na uvid fotodokumentaciju ekshumacije te izvješće o svemu poduzetom. Fra Ante je izvijestio da su ekshumirana tijela s lokaliteta Sudišće – »Đogina ledina« sada na Patologiji u Splitu i da se nastavlja s forenzičarskom i patološkom obradom, a potom s DNK. Predmeti pronađeni uz tijela su u Muzeju Hrvatskih Arheoloških Spomenika u Splitu na čišćenju i zaštiti.

U 3. točci je dogovoreno da se ovaj posao iz Zagvozda privede stručno do kraja kako je i započet. Dogovoreno je da se nastave prikupljati podatci o ostalim lokalitetima te podatci o pobijenim fratrima, kako bi se njihovi životopisi napisali što vjernije i sa što više podataka te ih se tako predstavilo i otelo zaboravu.

Provincijal je u ime Uprave Provincije podržao i osokolio rad ovoga Povjerenstva.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x