23. srpnja, 2024.

BILE: MISNO SLAVLJE NA »GROBLJU MIRA« U ČAST POGINULIH I NESTALIH

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 26. listopada 2016. (goranci.blogspot.ba) – Svečano sveto misno slavlje na platou ispred crkve sv. Josipa na »Groblju mira« na Bilima u čast našim svim poginulim i nestalim jučer, 25. listopada, održao je gospićko–senjski biskup u miru i crkveni povjesničar dr. Mile Bogović. Sumisilo je više svećenika: don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, fra Ivan Ivanda, župnik župe Goranci, don Ljubo Planinić, župnik župe Kruševo, don Pero Brajko i don Stanko Smiljanić. Uz svećenike i puk ovom misnom slavlju nazočili su i: Ilija Ile Vrljić, predsjednik Odjela HNS-a za Drugi svjetski i Domovinski rat, kao i više članova Odjela, te Dario Pušić, izaslanik HDZ-a BiH u Domu naroda FBiH.

Misno slavlje počelo je u 13.00, a nazočilo mu je 70-ak vjernika. Uzveličao ga je Mali zbor iz Kruševa na čelu s profesorom glazbene kulture Karlom Milićevićem.

Biskup Mile Bogović u propovijedi se osvrnuo na značaj žrtve i patnje koju je Isus Krist primio na sebe radi otkupljenja cijelog svijeta. Tu žrtvu i patnju su u sudnjim i teškim vremenima odlučili podnijeti i naši pokojni i nestali kao zalog opstojnosti i žrtve za slobodu i postojanost hrvatskog naroda na ovim prostorima. Istu tu žrtvu su podnijeli i članovi obitelji pokojnih i nestalih koji su ostali bez svojih najmilijih te su na taj način i oni dali svoj obol za svekoliku borbu hrvatskog naroda na ovim prostorima. Biskup Mile Bogović posebno je naglasio da je život i živa rana nešto najsvetije što čovjek može dati za svoje bliže i svoj hrvatski narod.

Na koncu svečanog misnog slavlja svi sudionici sv. mise uputili su se svojim domovima u nadi da će se sljedećih godina ponovno ovdje susretati i pomoliti za nedužne žrtve svih totalitarnih režima. Oni koji vode izgradnju »Groblja mira« obećali su da će ustrajati na tome poslu.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x