23. srpnja, 2024.

ZAGREB-DUBRAVA: PROSLAVLJENA 71 OBLJETNICA JUGOKOMUNISTIČKOG UBOJSTVA HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 8. veljače 2016. (fra Ante Bekavac) – U Franjevačkom samostanu u Zagrebu-Dubravi 7. veljače u 18.00 slavljena je sv. misa zadušnica za 66 hercegovačkih franjevaca koje su ubili jugokomunisti tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata. Vjernici su dupkom ispunili samostansku crkvu te su u molitvi, odanosti i zahvalnosti slavili Kristovu žrtvu u koju se slijevaju žrtve nedužnih franjevaca.

Sv. misu zadušnicu, u sumisništvu s drugim svećenicima, predslavio je dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Tonči Matulić. U svojoj mudroj propovijedi započeo je pitanjem temeljne spoznaje dobra i zla. Kojim svjetlom i kojom metodom čovjek spoznaje tu razliku? Današnji javni prostor zagušen je zlom koje se podmeće kao dobro i lažju koja se podmeće kao istina. Ta spoznaja razlike između dobra i zla daje nam se vidjeti svjetlom vjere. I svatko tko je otvoren tom svjetlu vjere u Kristu, sposoban je razlikovati dobro i zlo. Upravo današnja pomutnja i radikalni raskid sa svjetlom vjere dovodi do toga da čovjek zlo proglašava dobrim a dobro zlim. To ide tako daleko da se u ime toga zla nevine hercegovačke franjevce etiketiralo narodnim neprijateljima, što je otvorilo put za strašan jugokomunistički zločin koji u nebo vapi za dostojanstvom nevinih hercegovačkih franjevaca. Oni su u svojem životu bili vođeni svjetlom vjere te su i narod učili da živi iz toga svjetla, istakao je prof. Matulić. Jer, nastavlja prof. Matulić, upravo svjetlo vjere kojim su bili nošeni pobijeni hercegovački franjevci suprotstavljalo se zlu komunizma koji je raskrinkan kao laž i obmana. Iako je to zlo desetljećima umotano u strukturu države i kult zločinca i njegove ideologije, ono nije uništilo istinu o zločinima nad ubijenim franjevcima. Današnja nečista savjest zločinaca nastavlja se u negiranju krivnje i zločina te stvara nove rane i poniženja nad ubijenim franjevcima. Nužna je istina koja treba obasjati današnjeg čovjeka kako bi se suočio sa strahovitim zločinom nad nedužnim franjevcima. Svi ćemo se naći pred sudištem Božjim i položiti račun. Crkva ne preuzima sebi ulogu suca, jer to je Božje, ali Crkva u snazi Božje riječi i Riječi pomirenja nastavlja rasvjetljivati istinu o ubijenim franjevcima. Stoga nam se valja izložiti svjetlu vjere u Isusa Krista, kako bi se u ljudsko srce, u kojem se korijeni zlo i opačina, ponovno nastanila dobrota i mir, mudrost i istina. Jer bez Krista čovjek će ostati u kaljuži zla i grijeha koje se korijeni u njegovu srcu što pokazuje čitava povijest čovječanstva. Danas smo Bogu zahvalni i radosni za žrtvu ubijenih franjevaca, nastavio je prof. Matulić, što su svojim životima posvjedočili vjeru u Isusa Krista koji raskrinkava svako zlo i laž, a onima koji su vjerni istini daje život vječni.

Nakon sv. mise nastavljeno je druženje u samostanskoj dvorani koje svake godine organizira zavičajni klub širokobriježana.

Na sv. misi pjevao je zbor hercegovačkih bogoslova pod vodstvom fra Zvonimira Pavičića.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x