23. srpnja, 2024.

GLAS KONCILA: RAZGOVOR S VLADIMIROM ŠUMANOVIĆEM O LIKVIDACIJI ŠIROKOBRIJEŠKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 9. lipnja 2017. (Josipa Vukoja) – U »Časopisu za suvremenu povijest« prošle godine objavljena je studija mr. Vladimira Šumanovića »Pitanje autentičnosti izvješća 26. dalmatinske divizije 8. dalmatinskom korpusu od 16. veljače 1945. o zauzimanju Širokoga Brijega«. U svom istraživanju Šumanović je otkrio da je likvidaciju širokobrijeških franjevaca Josip Broz Tito zapovjedio još prije početka napada na široki Brijeg. To je bio i povod za intervju s ovim mladim povjesničarom za Glas koncila koji je napravio Tomislav Vuković.

Šumanović je rođen u Zagrebu 1988., gdje je maturirao na Klasičnoj gimnaziji a diplomirao jednopredmetni studij povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Tu je kasnije upisao poslijediplomski (doktorski) studij povijesti. Zaposlen je na dotičnom učilištu kao asistent na Odsjeku za povijest.

razgovoru za Glas Koncila iznio je činjenice kojima je dokazao tvrdnju da je Tito osobno naredio ubojstvo širokobrijeških franjevaca. A zbog čega se to zbilo? »Komunistička partija Jugoslavije (KPJ) dosljedno je marksističkomu pristupu o religiji kao ključnom protivniku u “ovladavanju masama” kao ključnoga protivnika označila upravo vjerske institucije. Katolička je Crkva u tom kontekstu zbog svoga međunarodnoga karaktera bila posebno opasna te su zato njezini pripadnici bili na posebnom udaru. Međutim, s obzirom na to da je Komunistička partija na vlast došla u okolnostima formalnoga savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom, morala je paziti na to da opravdanje za progon Katoličke Crkve nema ideološki karakter. Stoga su franjevci optuženi da su pucali na pripadnike NOVJ-a.« Titovi saveznici za sve su znali, ali ništa nisu činili da zaštite Crkvu. »Fitzroy Maclean kao zapovjednik britanske vojne misije pri Vrhovnom štabu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u dokumentu od 8. veljače 1945., odnosno dan nakon završetka bitke za Široki Brijeg, tj. u trenutku kada su franjevci već bili likvidirani, osvrćući se na pisanje jugoslavenskog tiska protiv hercegovačkih franjevaca, navodi kako mu je Tito “nedavno rekao da će, iz vojnih razloga i razloga unutarnje sigurnosti, biti prisiljen poduzeti drastične akcije protiv tih franjevaca”«. Šumanović se osvrnuo i na odnos postrojba prema mjesnom pučanstvu te istaknuo kako je pučanstvo Širokog Brijega, kao i čitavog hercegovačkog područja, teško stradalo od postrojbi NOVJ-a u zadnjim mjesecima rata. Na širokobriješkom području utvrđeno je 150 grobišta i stratišta na kojima je stradalo najmanje 788 civila. A broj je sigurno i veći jer se mnoge masovne grobnice i danas otkrivaju. Za kraj razgovora ustvrdio je kako »nema i ne može biti zabranjenih tema ili nedopuštenih zaključaka, nego je jedini pravi i stvarni kriterij znanstvena metodologija koja rezultira utvrđivanjem istine kakva god ona bila«.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x