23. srpnja, 2024.

NA HUMCU SLAVLJENA SV. MISA ZA POBIJENE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Humac, 8. veljače 2017. (Ana Bubalo / ljportal.com) – U prepunoj novoj franjevačkoj samostanskoj crkvi sv. Ante na Humcu 5. veljače slavljena je sv. misa zadušnica za sve pobijene svećenike, fratre, časnu sestru i sav vjernički puk ljubuške općine. Prije sv. mise izaslanstvo općine Ljubuški, predvođeno načelnikom Nevenkom Barbarićem, položilo je vijenac i zapalilo svijeće ispred spomenika ljubuškim žrtvama na Trgu domovinske zahvalnosti te je tako sjećanjem na pobijene hercegovačke fratre i ostale nevine žrtve započelo svečano obilježavanje Dana općine Ljubuški.

Svoju propovijed fra Dario Dodig je započeo navodeći riječi bl. Alojzija Stepinca: »Ja bih bio ništarija kad ne bih osjetio bîlo svoga hrvatskoga naroda« te je evanđelje usporedio s njegovim životom. »Stepinac je do kraja ostao vjeran Bogu i hrvatskom narodu. On je taj svijetli primjer, to svjetlo od Gospodina koje nam je ostalo da se nadahnjujemo i slijedimo svijetle primjere iz povijesti našega naroda. Isus nam kaže: “Vi ste sol zemlje i svjetlo svijeta”, i zato nama ovdje nazočnima što iskazujemo počast žrtvama rata i poraća koji su svoj život položili za slobodu domovine, valja se zapitati jesmo li sol ove zemlje i svjetlo ovom svijetu? Jesmo li na tragu Isusove zadaće i kršćanskog poziva?«, potaknuo je fra Dario na razmišljanje okupljene vjernike. »Iako smo pozvani na svjetlost zapljusnuti smo tamom sa svih strana, draga braćo i sestre. Zato nam ova večer treba biti u znaku napora da ponovno obnovimo svoj kršćanski poziv, dostojanstvo djeteta Božjega, da se zalažemo za ovo svjetlo i da ne padnemo pod utjecaj sotone i zloga, crnila, negativnoga i sličnoga. Ovo je vapaj žrtava kojih se sjećamo, njihov vapaj nama da nisu uzalud dali svoju krv. Potiče nas to da unosimo svjetlo jedni među druge. To je vapaj neba i zemlje da moramo mijenjati svoj život, riječi, ponašanje i običaje te donositi svjetlo među ljude«, rekao je, između ostaloga, fra Dario. Završio je riječima svete Majke Terezije: »Ono što ti radiš, ja ne mogu raditi, ono što ja radim, ti ne možeš raditi, ali zajedno činimo nešto lijepo za Boga. A to je veličina Božje ljubavi za nas – da nam daje priliku postati svetima po djelima ljubavi koja činimo, jer svetost nije luksuz rijetkih. To je vrlo jednostavna dužnost za tebe, za mene; ti na svom položaju, na svom poslu, ja i ostali, svatko od nas u radu, u životu za koji smo dali svoju časnu riječ Bogu. … Morate pretočiti svoju ljubav prema Bogu u živo djelo.«

Sv. misu je svojim pjevanjem animirao veliki župni zbor svetog Ante pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice. Ministrirali su novaci, a evanđelje je navijestio fra Stipan Klarić.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x