23. srpnja, 2024.

OBJAVLJEN ČLANAK: »HERCEGOVAČKI FRANJEVCI I SPAŠAVANJE ŽRTAVA USTAŠKIH PROGONA U MOSTARU 1941. – 1943.«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 3. siječnja 2017. (Josipa Vukoja) – U novom broju Časopisa za suvremenu povijest, vol. 48., br. 3/2016., objavljen je članak »Hercegovački franjevci i spašavanje žrtava ustaških progona u Mostaru 1941. – 1943.«. Autor članka je povjesničar Hrvoje Mandić. U članku se iznose okolnosti u kojima su se franjevci izričito usprotivili progonu i ubijanju Srba u vrijeme NDH, te kako su osim njih spašavali Židove i komuniste tražeći od Poglavnika zaštitu za nehrvate. Sve navedeno potkrijepljeno je nadnevcima i imenima osoba koje su sudjelovale u spašavanju.

Franjevci koji su se posebno istakli u zauzimanju za Srbe, Židove i komuniste bili su fra Dominik Mandić, fra Leo Petrović, fra Krešimir Pandžić, fra Bonicije Rupčić, fra Zlatko Sivrić, fra Didak Ćorić, fra Mladen Barbarić i fra Viktor Nuić. Među ovim imenima prepoznajemo i imena franjevaca koje su nekoliko godina kasnije jugokomunisti bez ikakve krivnje ubili. Njihova jedina želja i nastojanje bilo je da pomognu Hrvatima i nehrvatima, bez ikakvih namjera uplitanja u politiku. Ipak, nisu svi tako gledali na to. Tijekom Travanjskoga rata u Mostaru pripadnici jugoslavenske vojske uhitili su 15. travnja 1941. fra Lea Petrovića. U tamnici je kao uhićenik proveo jedan dan, zlostavljan je te mu je jedva pošteđen život, a kasnije su ga, u veljači 1945., naposljetku i ubili.

Hrvoje Mandić u članku između ostaloga ističe: »Fra Dominik Mandić je iz Rima u vrijeme ratnih zbivanja u domovini održavao blisku vezu s fra Leom Petrovićem, koji je bio desna ruka biskupa fra Alojzija Mišića, zatim s fra Bonicijem Rupčićem te ostalim franjevcima u Mostaru, a poslije i s biskupom don Petrom Čulom. Dio hercegovačkih franjevca, kao i fra Viktor Nuić i fra Zlatko Sivrić, na čelu s biskupom fra Alojzijem Mišićem bio je zaslužan za spašavanje Srba, Židova, pripadnika ilegalnoga Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP-a) u Mostaru i pristaša Hrvatske seljačke stranke (HSS-a) te njihovih obitelji u Mostaru. Među hercegovačkim franjevcima osobito su se isticali fra Dominik Mandić, fra Leo Petrović i fra Bonicije Rupčić kao najzaslužniji za spašavanje Srba i Židova u Mostaru.«

Osim u novom broju Časopisa za suvremenu povijest, članak se pojavio i u Večernjem listu od 27. prosinca 2016. (str. 26. – 28.), ali u skraćenom izdanju. Oboje je moguće pronaći na portalu pobijeni.info u poglavlju Pobijeni.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x