23. srpnja, 2024.

KAKO VRATITI LJUDSKO DOSTOJANSTVO ŽRTVAMA HRVATSKOGA KRIŽNOGA PUTA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 15. svibnja 2024. (Ivana Karačić / Glas Koncila) – U članku Luke Tripala o Bleiburgu i Hrvatskom križnom putu Vlado Čutura navodi i komentar fra Miljenka Stojića. Prenosimo Čuturin prilog.

Osim za Hrvatsku, svibanj je mjesec bolnih obljetnica i za BiH. Ne samo što su na križnom putu stradale brojne ondašnje obitelji, nego su osobito mučeništvo tijekom i nakon Drugoga svjetskoga rata proživjeli i svećenici, redovnici i redovnice. Voditelj vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić svjedoči da je stradale hercegovačke redovnike vjerni narod od početka smatrao svetcima. »Čim su okolne žene – jer muškarci su ili bili na bojišnici ili su se krili pred jugokomunistima – čule da su na Širokom Brijegu fratri ubijeni i zapaljeni u ratnom skloništu, pohrlile su vidjeti što se dogodilo. Nisu tada psovale i vikale, nego su se stale moliti. Umjesto njih psovali su i vikali jugokomunisti, potrpali su ih na vojničke kamione i iskrcali dolje u središtu mjesta. No nisu mogli utrnuti vjeru koja se tim ubojstvom još jače rasplamsala«, opisuje Stojić koji je osobno ispitao više od 450 svjedoka mučeništva, a obilje je prikupljene građe i digitalizirao. »Klikom se miša može doći do potrebnoga dokumenta, odnosno istražiti kakve dokaze posjedujemo za neko stratište ili za nekoga od ubijenih. Na temelju toga lako je i izraditi životopis stradalnika ili opis stratišta.«

Kauza za proglašenje »Širokobriških mučenika« i njihove franjevačke subraće blaženima na kraju je prve istražne faze, nakon koje još slijedi biskupijska i rimska. I dok voditelj vicepostulature ističe da ne treba upasti u zamku žurbe, ne propušta primijetiti da je proces već donio duhovne plodove, ali i nove istraživačke poticaje. »Vicepostulatura je bila začetnik općinskih povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskoga rata i poraća, iz čega je izrastao i Memorijalni centar “Groblje mira” na zaravni između Širokoga Brijega i Mostara.« Ta je, pak, inicijativa, podsjeća o. Stojić, duhom srodna zamisli pokojnoga biskupa Mile Bogovića o »Hrvatskom križnom putu«, koji bi povezao mjesta stradanja iz Drugoga svjetskoga rata, poraća, Domovinskoga rata… »Prva postaja bio bi Bleiburg, druga bi bila negdje u Sloveniji, treća na Maclju, a bili bi obuhvaćeni i Vukovar, Radimlja, Groblje mira… Molitelji bi dodavali postaje iz svoje okoline, a sve bi završilo okupljanjem na Udbini početkom rujna. Usto, svaka bi naša biskupija i župa proglasila jedan dan u godini danom sjećanja na svoje žrtve i žrtve svojega naroda. Posmrtni ostatci naših ubijenih, za koje ne znamo tko su točno, pokapali bi se na Udbini. Mislim da bi se time riješili svi prijepori«, zaključio je Stojić.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x