23. srpnja, 2024.

SJEĆANJE NA 7. VELJAČE 1945.

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Chicago, 8. veljače 2024. (fra Antonio Musa) – U utorak, 6. veljače, u samostanu sv. Ante u Chicagu slavljena je sv. misa u sjećanje na pobijene hercegovačke franjevce u Drugom svjetskom ratu i poraću. U suton toga dana, večer uoči središnjega provincijskoga žrtvoslovnoga sjećanja na Širokom Brijegu, fratri i hrvatski katolički puk iz Chicaga okupili su se na molitvu u toj središnjoj kući Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji.

Sv. misu je predslavio umirovljeni zadarski nadbiskup i donedavni predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić koji boravi u posjetu Chicagu. Suslavili su kustos fra Marko Puljić koji je i propovijedao, gvardijan fra Nenad Galić i braća iz samostana i s okolnih župa te fra Nikola Pašalić iz New Yorka i fra Ivica Majstorović iz Londona. Liturgijsko pjevanje je, pak, predvodio fra Luka Ćorić.

U svojoj propovijedi kustos fra Marko se osvrnuo na japanske mučenike čiji je liturgijski spomen slavljen toga dana i usporedio njihovu žrtvu sa žrtvom naše braće, moleći da kao što je njih Crkva prepoznala kao kao svjedoke vjere i svete mučenike, tako budu prepoznata i naša braća, odnosno da budu uzdignuta na čast oltara.

Ovo je već peta godina kako se sv. misa u spomen na pobijene hercegovačke fratre slavi u Chicagu zajedno s pukom. Treba reći da ju pohodi sve više vjernika. Radosni smo da se i među našim iseljenicima pronosi glas o našoj pobijenoj braći u nadi da ćemo ih uskoro moći nazivati i mučenicima.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x