23. srpnja, 2024.

BILE: OBILJEŽEN EUROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 20. kolovoza 2023. (Ivana Karačić) – Jučer, 19. kolovoza, pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) BiH, na Memorijalnom centru Groblje mira (MCGM) na Bilima obilježen je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarizama: nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma. U toj prigodi mnogobrojni okupljeni puk prisjetio se svih žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća, kao i žrtava Domovinskoga rata te onih kroz burnu povijest.

Sv. misu predvodio je mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH u sumisništvu s još 12 svećenika, među kojima su bili vicepostulator postupka mučeništva »fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić i goranački župnik fra Ivan Ivanda.

U svojoj propovijedi mons. Vukšić istaknuo je sljedeće: »Kao katolički vjernici, danas okupljeni na ovom mjestu mira, sa željom da nam Gospodin pomogne imati srce djeteta i radi izgradnje kraljevstva nebeskoga na zemlji, usrdno i ponizno molimo da među ljudima i narodima, među vjernicima i onima koji to nisu, budu ostvarene plemenite nakane mira, suradnje, sloge, molitvenoga sjećanja, razumijevanja, oprosta, čišćenja pamćenja i oslobođenja od zlopamćenja. A sve radi veće slave Božje na ovomu svijetu, radi izgradnje društvene sloge među ljudima i narodima, radi ekumenskoga susretanja, međureligijskoga dijaloga i radi sretnoga napretka svih Božjih stvorenja.«

Budući da je ovom prilikom slavljena i deseta obljetnica početka izgradnje MCGM sve se odvijalo u posebno svečanom i dostojanstvenom duhu. Ideja o izgradnji MCGM nastala je u tišini, a onda se tako i nastavila mirno i prirodno razvijati od 2013., iz godine u godinu. Više o tome govorio je fra Miljenko Stojić u svome obraćanju nakon svetog misnog slavlja. Izrazio je duboku zahvalnost svima koji su sudjelovali u izgradnji MCGM-a. Posebno je istaknuo ulogu don Tome Vukšića, tadašnjeg vojnog biskupa i sadašnjeg vrhbosanskog nadbiskupa, te drugih biskupa i župnika koji su podržali ovu namisao. Zahvalio je i HNS-u BiH, na čelu s predsjednikom dr. Draganom Čovićem, koji je od početka također podupirao poduzimane djelatnosti glede MCGM. A HNS BiH je uostalom pokrovitelj izgradnje MCGM. Istaknut je i doprinos gosp. Nedjeljka Milićevića iz San Francisca. Njegova velikodušnost i dobročinstvo omogućilo je postavljanje zvona na crkvi posvećenoj sv. Josipu Radniku, njihovu elektrifikaciju te kipa Pietà ili Žalosne Gospe.

Radovi na MCGM-u se nastavljaju. Tako se uz postavljanje novih križeva za žrtve krštene u BiH, namjerava napraviti nepomični oltar u crkvi te krenuti s njezinim potpunim uređivanjem. A radit će se i na dovršavanju prostora ispred crkve. Naravno da je svaka pomoć u svemu ovome dobrodošla.

Ovo okupljanje je osim vjerskog značaja, također i podsjetnik na tešku povijest hrvatskoga naroda te na važnost očuvanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Možemo reći da je MCGM na Bilima postao simbol mjesta gdje se sjećanje i poštovanje prema preminulima stapaju s nadom u mirnu budućnost.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x