23. srpnja, 2024.

PROVINCIJSKO HODOČAŠĆE ŠSF, MOSTAR, NA ŠIROKI BRIJEG

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 7. listopada 2023. (ssf-mostar.com / Ivana Karačić) – Danas, 7. listopada, na spomendan BDM od Krunice, stotinjak je Školskih sestara franjevaka (ŠSF), Mostar, s redovničkim podmlatkom pohrlilo Gospi na Široki Brijeg gdje je upriličena prva mjesečna duhovna obnova sestara u ovoj školskoj godini.

Hodočasnički je dan započeo meditacijom i molitvom na mjestu mučeničke smrti širokobrijeških fratara, nakon čega su se sestre, prebirući zrnca krunice i moleći Zdravomarije, uputile prema župnoj crkvi Uznesenja BDM.

Nakon molitve Trećega časa provincijska predstojnica s. Franka Bagarić pozdravila je sestre izražavajući zahvalnost za gostoljubivost Brijega i samostanskog bratstva koje svake godine iznova širom otvara vrata crkve i samostana te gdje se sestre osjećaju kao kod kuće.

Nakon toga je u samostanskoj dvorani s. Franka pozdravila fra Stipana Klarića, gvardijana u Franjevačkom samostanu u Slanom koji je sestrama imao nagovor na temu dana »Marijino siromaštvo – nadahnuće franjevačkoj karizmi«.

Uslijedilo je pokorničko bogoslužje kojemu je i nagovor poslužio kao svojevrstan ispit savjesti. Sestre su imale prigodu za sakrament pomirenja, a u podne su se opet okupile u crkvi gdje je fra Stipan predslavio euharistiju.

Za vrijeme objeda sestrama se pridružio širokobriješki gvardijan i župnik fra Ivan Marić.

U popodnevnim satima sestre su se uputile na Bile gdje su posjetile Memorijalni centar Groblje mira. Domaćin i tumač bio je fra Miljenko Stojić koji je sestrama predstavio projekt ovoga zdanja od ideje do ostvarenja. Govor je popraćen molitvom i paljenjem svijeća kod križa pokojne s. Regine Milas (1945.), za nju i za sve pokojne žrtve svih totalitarizama čija su imena upisana ili se još ispisuju i svoje će mjesto naći na Memorijalnom centru Groblje mira. Uslijedilo je zajedničko fotografiranje te Očenaš za Nedjeljka Milićevića, koji je ovome mjestu darovao elektrificirana zvona i kip Pietà, kao i za sve druge darovatelje.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x