23. srpnja, 2024.

DAN MOLITVE ZA ŽRTVE ZLOSILJA IZ ŽUPE BUKOVICA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bukovica, 2. listopada 2023. (Ivana Karačić) – Sinoć je, u nedjelju 1. listopada, svečano započela Trodnevnica na čast sv. Franje utemeljitelja Franjevačkog reda te naslova župne crkve i zaštitnika župe u Bukovici. Ovaj dan bio je i Dan molitve za žrtve zlosilja iz župe kroz ratove, bune i vremena progona.

Sv. Misno slavlje, u suslavlju sa župnikom fra Stipom Markovićem, predslavio je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Pjevanje je predvodio Veliki župni zbor.

Fra Miljenko je u uvodu rekao: »Vi se večeras sjećate i žrtava koje ste kroz protekle ratove, bune, zlosilna vremena dali za očuvanje katoličke vjere i svojega hrvatskoga domoljublja. U tursko vrijeme bilo ih je bezbroj, u Drugom sv. ratu i poraću 272, u Domovinskom 7. Nije vas to dotuklo, niste dopustili da vas mijese kao običnu glinu, već ste skromno, odlučno i ponosno stajali pred svim događajima i pred svojim Bogom.« U propovijedi je pozivao i isticao zajedništvo te kako u dobrim vremenima ne smijemo zaboraviti svoga Boga. Istakao je da moramo znati kako kultura sjećanja nije pljunuti na sebe i svoje te naricanje nad nesrećom drugoga prihvaćajući čak i mitove koje je od toga izgradio. »Ne! Treba pronaći pravu istinu otkrivajući što smo loše drugome učinili i što je on nama loše učinio. U međusobnom pokajanju tada možemo nastaviti miran suživot.« Nastavio je: »Uče nas tome i naše žrtve kroz protekla vremena. Nisu dotični pali u nečemu nedopuštenom, pali su zbog slobode srca i uma. Budimo im uvijek zahvalni na tome ne dopuštajući nikakvo filozofiranje na tu temu. Lijep primjer za to su nam pobijeni hercegovački franjevci. Njih 66. Mogli su sve izbjeći samo da su se priklonili progoniteljima. Danas stoga radimo na njihovu proglašenju mučenicima, odnosno blaženima i svetima. Puk ih od prvoga trenutka naziva Širokobriškim mučenicima te svjedoči o udijeljenim milostima po njihovu zagovoru. Ima zavedenih pa na sve ovo odmahnu rukom, kao, okrenimo se budućnosti. Nema budućnosti bez prave spoznaje o prošlosti. … Dobro ste, dakle, učinili što večeras nazočite ovoj sv. misi, molitvi za svoje žrtve. Potrebno je u godini imati jedan takav dan. Kada se svemu tomu pridruže i drugi, onda ćemo imati pravu duhovnu obnovu našega hrvatskoga naroda.«

Na kraju sv. mise fra Miljenko je izmolio i molitvu za odrješenje grijeha ubijenih i nestalih. Ovaj naglasak na žrtvi za Boga i domovinu duboko se dojmio nazočnih.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x