23. srpnja, 2024.

UMIROVLJENI NADBISKUP PESARA POSJETIO FRANJEVAČKI SAMOSTAN NA ŠIROKOM BRIJEGU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 22. ožujka 2023. (Lucijana Kožul) – Danas je u posjetu Širokom Brijegu bio mons. Piero Coccia, umirovljeni nadbiskup Pesara i izaslanik Talijanske biskupske konferencije na 86. redovitom zasjedanju BK BiH. Zasjedanje je održano u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru.

U svome pohodu najprije je posjetio Memorijalni centar Groblje mira na Bilima, mjesto gdje bi svaka žrtva iz Drugog svjetskog rata i poraća trebala imati svoj križ kao trajni spomen da se nikada ne zaboravi što se dogodilo u ne tako dalekoj prošlosti. Nakon toga, mons. Coccia stigao je u samostan na Širokom Brijegu.

Tu ga je primio fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »fra Leo Petrović i 65 subraće«. Predstavio je nadbiskupu i njegovoj pratnji povijest samostana na Širokom Brijegu, njegovu važnu ulogu u opismenjivanju naroda, kao i fra Didakov pothvat kada je hercegovačku djecu odveo u Slavoniju kako bi ih spasio od gladi.

Posjetili su i grob u crkvi u kojemu se nalaze pronađeni zemni ostatci franjevaca koje su jugokomunisti ubili u Drugom svjetskom ratu i poraću, njih 24-orice. Također su posjetili i ratno sklonište u kojem su 7. veljače 1945. ubijena i zapaljena 12-orica franjevaca iz samostana. Tu su se pomolili prisjećajući se tih teških trenutaka i mučeničke smrti pobijenih franjevaca, kako to mnogi drže. Kauza koja se vodi ima za svrhu da ih Crkva jednoga dana službeno prizna takvima.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x