23. srpnja, 2024.

SV. MISA ZADUŠNICA ZA POBIJENE FRATRE I PUK U MOSTARU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 15. veljače 2023. (Vinko Kovačić) – U crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru jučer je, u utorak 14. veljače, predslavljena sv. misa zadušnica za pobijene fratre: fra Lea Petrovića, fra Grgu Vasilja, fra Jozu Bencuna, fra Bernardina Smoljana, fra Kažimira Bebeka, fra Nenada Pehara i fra Rafu Prusinu, kao i za pobijeni puk iz grada Mostara i okolice. Sv. misno slavlje predvodio je fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, uz sumisništvo fra Mire Šege, vikara Provincije, fra Miljenka Stojića, vicepostulatora, fra Danke Perutine, župnika i gvardijana u Mostaru te nekolicine ostalih gvardijana i svećenika iz Provincije.

U svojoj propovijedi fra Jozo je između ostaloga rekao sljedeće: »Fra Pavo Dragićević je pitao odgovorne: “Sinoć su odveli našu braću i ne znamo što je s njima.” Nisu im htjeli reći. Ni onda ni danas. I tako se nastavlja put istine i laži, nasilja i mira! Bijaše srijeda, 14. veljače. Prije 78 godina. Ili 28.489 dana. Mi od tada čekamo saznati istinu. … Iz svakog dijela ove zemlje Hercegove ubiše svećenike, ubiše narod Božji, njih više od 20.000. Uhićeni, istjerani, prognani. Ali moja su braća u ovih više od 28.000 dana nastavila liječiti i ljubiti, sjećati se i govoriti istinu. U tamnicama i slobodama, teškim i manje teškim, ali uvijek teškim vremenima! Nama je to jedini put. Jedini put će biti i dalje. Jer jedino ljubav rađa ljubav.«

Uz vjerni puk Božji sv. misi zadušnici nazočile su i Školske sestre franjevke sa svojim kandidaticama, mostarski trećari i framaši, kao i trećari iz Čitluka. Nakon sv. mise framaši su izveli prigodni recital u spomen pobijenim fratrima.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x