23. srpnja, 2024.

KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE BLEIBURGA I KRIŽNOG PUTA NA GROBLJU MIRA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 15. svibnja 2022. (Marijana Tomašević / grobljemira.info) – Bleiburška tragedija zauvijek će ostati najveća rana u povijesti hrvatskog naroda. Zbog toga je u spomen svih nevinih žrtava koje su jugokomunisti mučki ubili tijekom svibnja 1945., kao i mjesecima i godinama nakon toga, danas, 15. svibnja, na Groblju mira na Bilima u 16.00 upriličena komemoracija za žrtve Bleiburga i Križnog puta.

Na samom početku u 16.00 zazvonila su zvona s crkvice sv. Josipa u spomen na sve hrvatske žrtve, jer je u to naznačeno vrijeme počelo ubijanje na Bleiburgu. Komemoracija je započela uvodnom riječju voditeljice programa Marijane Tomašević i čitanjem ulomka iz jednog od brojnih svjedočanstava iz knjige »Od Širokog do Bleiburga i nazad«, autora Velimira Mabića, glavnog tajnika Odjela HNS-a za Drugi svjetski rat i poraće. Nakon toga slijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća nazočnih izaslanstava, himna hrvatskog naroda te molitva koju je predvodio fra Miljenko Stojić, povjerenik za hercegovačke biskupije Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij.

Nazočili su članovi raznih izaslanstava, općinskih povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća te velik broj vjernog Božjeg puka. Prije i poslije komemoracije nazočni su palili svijeće za svoje najbliže čija se imena nalaze na postavljenim križevima, molili se za njih i za cjelokupni hrvatski narod.

– Prilog o komemoraciji na Radioteleviziji Herceg Bosna

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x