23. srpnja, 2024.

DJELO O POBIJENIM HERCEGOVAČKIM FRANJEVCIMA PREDSTAVLJENO U ZAGREBU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 11. svibnja 2022. (fra Ante Bekavac) – Sinoć je, 10. svibnja, u Franjevačkom samostanu u Zagrebu-Dubravi u organizaciji Franjevačkog samostana i Zavičajnog kluba Široki Brijeg održano predstavljanje knjige dr. Hrvoja Mandića Hercegovačka franjevačka Provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću koju je izdala kuća AGM iz Zagreba. Sama knjiga je plod desetljetnog istraživanja problematike hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću, koja je u svojem izvornom obliku bila doktorska disertacija a sada je proširena novim spoznajama i uvidima. Predstavili su je akademik Željko Reiner, dopredsjednik Hrvatskog sabora, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest. Program je vodila Višnja Spajić s Radiopostaje »Mir« Međugorje.

Na početku predstavljanja nazočne je u ime samostana pozdravio fra Ante Bekavac, vikar samostana, ističući radost i zahvalnost da pred sobom imamo sustavan znanstveni rad o složenoj temi ubojstvu franjevaca u vremenu zlosilja Drugoga svjetskog rata i poraća. Vrijedno je znati cjelovitu istinu o nedužno pobijenim hercegovačkim franjevcima što je učinila jugokomunistička zločinačka ideologija.

Rektor Boras, u predstavljanju je istaknuo svoju povezanost s franjevcima. Posebno mu je drago da je ova i ovakva knjiga ugledala svjetlo dana. Zatim je naglasio važnu ulogu franjevaca u Hercegovini, osobito na području odgoja i obrazovanja ali i njihovu predanost radu za opće dobro. Čestitajući autoru knjige rektor Boras naglasio je da je vrijedno poticati istraživanja koja se odnose na ubojstva i stradanja nevinih ljudi.

Akademik Reiner u svom je predstavljanju govorio o vrijednosti otkrivanja zločina što ih je počinio jugokomunizam i ideologija koja je zatirala sve koji se na bilo koji način nisu uklapali u novi ideološki poredak. Istaknuo je zatim da je komunizam na našim prostorima počinio nebrojene zločine ne samo nad franjevcima i svećenicima nego i nad drugim nedužnim ljudima koji su mu smetali te da nikada nitko nije odgovarao za te zločine. Podsjetio je da istina uvijek pobjeđuje zlo i nasilje, kao i da svjetlo koje svjetli iz istine obasjava našu sadašnjost.

Dr. sc. Mario Jareb, mentor doktorskog rada dr. Mandića i recenzent knjige, istaknuo je vrijednost ovoga djela kao jedinstvenog pothvata u povijesti historiografije, ističući kako ova knjiga na sustavan, znanstven i činjenicama potkrijepljen način demontira desetljeća laži o nedužno pobijenim franjevcima. Njezina vrijednost pokazuje se u činjenici da imamo cjelovitu sliku o vremenu i okolnostima stradanja franjevaca, ali i o složenim geopolitičkim prilikama koje nadilaze uski prostor Hercegovine, kao i sami novi politički sustav u kojem za slobodu vjere, Crkvu, duhovnost nije bilo mjesta. Naglasio je i da je sama narav komunizma u svojoj biti predstavljena kao jedna vrsta religije. U knjizi se nalazi složena analiza zbivanja unutar franjevačke zajednice u Hercegovini, kao i partizansko osvajanje samostana Širokog Brijega pod složenim vojnim, geopolitičkim okvirima.

Dr. Hrvoje Mandić, autor knjige, u svojem obraćanju istaknuo je zahvalnost poglavito franjevcima koji su mu bili poticaj i nadahnuće. Zatim je zahvalio svim pomagačima u ostvarenju ovog složenog projekta koji je iziskivao vrijeme, prostor, ali i dostupne dokumente za demontažu dominantnog narativa laži nakon 1945. Istaknuo je ulogu britanske vojske koja je sudjelovala u obuci partizana kao i same vojne operacije što su se odvijale na području samostana Širokog Brijega. Istaknuo je da treba uložiti dodatan napor u daljnja istraživanja koja će dublje osvijetliti teško vrijeme jednog naroda u vihoru rata te da su hercegovački franjevci predstavljali stup i oslonac hrvatskom narodu u Hercegovini.

Bio je ovo veoma lijep akademski čin, ali još više poticaj da se ova knjiga počne čitati kako bismo se upoznali sa složenim prilikama jednog zlog i nasiljem nabijenog vremena te konkretnim osobama nasilnika i žrtava. Vrijeme je to u kojem su život izgubili nedužno pobijeni hercegovački franjevci, njih šezdeset i šest. Čini nam se važnim da imamo ovu knjigu i da iz nje učimo o činjenicama kako bi nas one povele prema istini koja uvijek oslobađa, daruje budućnost i nadu da svaka žrtva ima smisla i da nije uzaludna. Povijest ne možemo vratiti, ali možemo je ispravno razumjeti i shvatiti. U tom smislu ova knjiga je dragocjena poglavito hercegovačkim franjevcima, jer govori o vremenu traume, zločina, nasilja, mržnje iz Drugoga svjetskog rata i poraća prema njihovoj Zajednici.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x