23. srpnja, 2024.

NAPRETKOV I AKADEMIJIN KALENDAR ZA 2022.

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 30. listopada 2022. (hkd-napredak-mostar.ba) – Nakon naših kalendara »Kalež krvi« – 66 ubijena hercegovačka fratra, »Kalež muke« – 93 osuđena hercegovačka fratra na preko 349 godina uzništva, naš povijesni kalendar za 2022. posvećen je 88-orici uznika između 1945. i 1986. koji su preko 260 godina čamili u komunističkim kazamatima. Naši su uznici: biskupijski svećenici, časne sestre, uzorni katolici i prepoznatljivi Hrvati u Hercegovini punili »kalež patnje«. Njima su mrzitelji katoličke vjere na sotonske načine uništavali mladost.

Ti dugotrajni patnici okićeni su u kalendaru sitnoslikama hrvatskoga redovnika i svećenika Julija Jurja Klovića (1498. – 1578.). U Italiji se družio s najistaknutijim umjetnicima i humanistima: Michelangelom, Vasarijem, El Grecom i drugim velikanima. »Nikada još nije postojao niti će se u sljedećim stoljećima pojaviti tako rijedak i vrstan minijaturist, ili, možemo reći, slikar sitnih stvari, kakav je don Julije Klović; jer on je daleko nadmašio sve koji su se bavili tom vrstom slikarstva« (Vasari). Klovićeve su slike na stranicama »Akademijina i Napretkova kalendara« krune naših mučenika i uznika. One su »Biblia pauperum« (Biblija za siromašne), slikopis kojim nas Klović i ove godine evangelizira. Svaka je slika jedna priča, prispodoba, pouka i poruka. Izdvojene osobe nas prihvaćaju, s nama razgovaraju i grle nas. One nam omogućuju osmišljavati vlastitost, pronalaziti put te preko lika i događaja dovesti do zaključka o sebi i svijetu. Slike nam žele pomagati na životnom putu i osvjetljavati životne staze. Ono što je hrana tijelu, to je slika duši. Ono čime hranimo svoj dušu to i postajemo. Želiš li biti zdrav ili zdraviji, promatraj ove slike i razgovaraj s božanskim osobama. Promatranje je čudo koje se prelijeva u stvarnost života. Rasvijetlit će ti um, dušu i srce. Uzmi kalendar, listaj i razgovaraj pa ćeš doživjeti prisutnost koja ti daruje smisao postojanja! Isus je odgovorio na sva tvoja pitanja. Želiš li naučiti živjeti u istini? Listaj ovaj kalendar. Odvaži se i pođi životnim putem tijekom 2022. ruku pod ruku s Bogom. Tako Klovićeve minijature, preko naših kalendara, i ove godine zaokupljaju pozornost i izazivaju udivljenje svoga čitateljstva.

Cijena pojedinom kalendaru (14 lista) je kao i dosada: 5 KM, odnosno 20 HRK. Može se naručiti na sljedeći način: HKD Napredak Mostar, Kneza M. V. Humskog 2, 88000 Mostar, p. p. 17, te posredstvom e-adrese: nikic.andrija@tel.net.ba.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x