23. srpnja, 2024.

NDH GA NIJE PRIZNAVALA, PODNIO TORTURU U JUGOSLAVIJI: 36. OBLJETNICA SMRTI NADBISKUPA PETRA ČULE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 30. srpnja 2021. (Lucijana Kožul / brotnjo.info) – Jučer, 29. srpnja, navršilo se 36 godina otkada je umro mons. Petar Čule, mostarsko-duvanjski biskup. Rođen je 1898. u Kruševu kod Mostara. Za svećenika je zaređen u Sarajevu 20. lipnja 1920.

Nakon smrti biskupa Alojzija Mišića, papa Pio XII. don Petra Čulu imenuje mostarskim biskupom, uz veliko neslaganje tadašnjih čelnika NDH koji su pokušali izazvati bojkot novoga biskupa među župnicima u Hercegovini zbog nekih svojih razloga, a ne zbog slabog Čulina domoljublja. Unatoč protivljenju vlasti, za biskupa ga u Mostaru 4. listopada 1942. posvećuje vrhbosanski nadbiskup Ivan Šarić, uz Alojzija Stepinca, tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa i Ramira Marconea, izaslanika Svete Stolice u Hrvatskoj. Nitko od tadašnje vlasti nije nazočio posvećenju.

Nova ga komunistička vlast tri godine provocira i proziva. Bio im je na meti, jer je svjedočio o etničkom čišćenju istočne Hercegovine od katoličkih Hrvata i selektivnog progona isključivo katoličkog svećenstva. Posebno je vlastima bio na meti nakon što je digao glas protiv pokolja fratara na Širokom Brijegu, na biskupskom zasjedanju u Zagrebu koje je trajalo 17. – 21. rujna 1945. Tada je objavljeno glasovito Pastirsko pismo u kome stoji: »Tako su npr. u franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu poubijani bez sudskog postupka svi franjevci koji su se tamo nalazili – njih 28 na broju – premda nitko od njih nije uzeo niti puške u ruke, a kamoli se borio protiv narodno-oslobodilačke vojske – kako ih se lažno optuživalo – i premda su gotovo svi poznati kao protivnici fašističke ideologije.« Komunistička ga vlast pritvara u travnju 1948. Na montiranom procesu, koji je trajao tri dana, osuđen je na 11 godina i 6 mjeseci tamnice, te na kaznu gubitka građanskih prava u trajanju od 3 godine. Kaznu je služio u tamnici u Zenici, a prilikom prevoženja s ostalim utamničenicima u tamnicu u Srijemskoj Mitrovici teško je ozlijeđen. Pušten je na uvjetnu slobodu 1955., a od 1958. je nastavio sa službom biskupa.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x