23. srpnja, 2024.

OBRANJEN DIPLOMSKI RAD NA TEMU JUGOKOMUNISTIČKE ŽRTVE HERCEGOVAČKI FRANJEVCI

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 17. lipnja 2021. (Ivana Karačić) – Prekjučer je, 15. lipnja, na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu diplomirao fra Franjo Markić, bogoslov Hercegovačke franjevačke provincije. Tema rada mu je bila »Hercegovački franjevački mučenici i svjedoci bogoljublja i čovjekoljublja«. Urađen je pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ivana Antunovića. U povjerenstvu za obranu rada su, pak, bili: prof. dr. sc. Pero Vidović, mr. sc. Tomislav Smiljanić i mr. sc. Mikolaj Martinjak. Tako je uspješno obranjen još jedan akademski rad u nizu na temu jugokomunističke žrtve hercegovački franjevci.

U radu su najprije obrađene povijesne prilike i uzroci nasilne smrti hercegovačkih franjevaca. Nakon toga podrobnije su obrađeni franjevci ubijeni u samostanu na Širokom, Brijegu, franjevci odvedeni iz mlinice na Širokom Brijegu i franjevci ubijeni na Kočerinu. Rad zaključuje razmatranje o odjecima nasilne smrti franjevaca.

Zanimanje za ovu temu počelo se razbuktavati u fra Franji Markiću, kako obrazlaže u Zaključku, nakon pokopa trojice identificiranih franjevaca na Širokom Brijegu 9. listopada 2007. kada je on bio pučkoškolac. Radi se o fra Melhioru Prliću, fra Zdenku Zupcu i fra Julijanu Kožulu. Sve se opet učvrstilo pripovijedanjem negdašnjeg provincijala i odgojitelja novaka fra Slavka Solde o teškoj povijesti hercegovačkih franjevaca, posebno nakon Drugoga svj. rata i poraća.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x