23. srpnja, 2024.

NOVA KNJIGA O STRADANJU HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

​Zagreb, 11. lipnja 2021. (M. M. / hrsvijet.net) – U nakladničkoj kući AGM iz Zagreba upravo je iz tiska izašla knjiga dr. Hrvoja Mandića »Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću«.

Temelji na desetljećima istraživanja problematike hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću, a u svojem izvornom obliku riječ je o proširenoj doktorskoj disertaciji. U historiografiji do ove knjige nije objavljena cjelovita sinteza o Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji u Drugome svjetskome ratu i poraću, iako je posebice u BiH kvalitetno postavljen istraživački temelj, iskoristiv za proučavanje povijesti Hercegovačke franjevačke provincije u razdoblju 1941. – 1945. Ta je tematika posebno zanimljiva jer je riječ o najtežem razdoblju za franjevački red u Hercegovini, ali i za Katoličku Crkvu te hrvatski narod u vremenu Drugoga svjetskog rata i poraća. Stoga se u knjizi nalaze složena analiza zbivanja unutar franjevačkoga reda na području Širokoga Brijega tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega, franjevačko djelovanje, utjecaj i posljedice partizanskog osvajanja Širokoga Brijega neposredno pred završetak rata.

Očito će mnogi posegnuti za ovom knjigom. Najlakše se može nabaviti kod izdavača preko portala agm.hr. Cijena joj je 280 kn.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x