23. srpnja, 2024.

MACELJ: SV. MISA ZA POBIJENE I POKOP NOVOPRONAĐENIH

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 25. svibnja 2021. (Lucijana Kožul) – U nedjelju, 6. lipnja, u crkvi Muke Isusove u Maclju u 16.00 slavit će se sv. misa u spomen na pobijene u maceljskom gorju te pokopati 82 žrtve jugokomunističkog režima koje su ekshumirane u svibnju 2020. Sv. misu predvodit će pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski.

Macelj je najveće stratište nakon Drugoga svjetskog rata na području Države Hrvatske. Nakon jugokomunističkoga genocida počinjenoga 1945. maceljska je šuma proglašena Titovim lovištem u koju je bio zabranjen ulaz. Šutnja o maceljskim žrtvama prestaje s utemeljenjem samostalne hrvatske države 1990. Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić na stratištu Lepa Bukva 9. lipnja 1991. prvi je put služio sv. misu za sve žrtve Križnoga puta i javno je progovorio o tim zločinima.

U noći s 4. na 5. lipnja 1945., u Maceljskoj šumi, lokalitet Lepa Bukva, ubijeni su i hercegovački franjevci: fra Metod Puljić, fra Darinko Mikulić i fra Julijan Petrović. Tijelo im je 1992. ekshumirano s još 1.163 drugih ubijenih. Nalazilo se u jami IVd s još osamnaest svećenika, fratara i bogoslova. Njihove su kosti 22. listopada 2005. položene u spomen-grobnicu ispred crkve u Maclju. Svečani pokop predvodio je kardinal Josip Bozanić.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x