23. srpnja, 2024.

DOGOVORENO POSTAVLJANJE PRVIH KRIŽEVA ZA ŽRTVE S PODRUČJA OPĆINE ČITLUK NA »GROBLJU MIRA«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 13. veljače 2021. (grobljemira.info) – Groblje mira na Bilima danas su posjetili Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik OV Čitluk, Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk, te članovi spomenutog povjerenstva koji su se na Bilima susreli s Ilijom Vrljićem, Milom Pušićem i fra Miljenkom Stojićem kako bi s njima kao s predstavnicima Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a razgovarali o podrobnostima vezanim za postavljanje križeva za žrtve s područja Brotnja. Na sastanku je razgovarano o polju Groblja mira na kojemu bi bili smješteni križevi podignuti za žrtve s područja Brotnja, a predstavnici Općine Čitluk govorili su i o dinamici uplata za podizanje križeva.

Tijekom današnjeg sastanka dogovoreno je da će do sv. mise posvećene žrtvama totalitarnih režima, koja će se održati 21. kolovoza, biti postavljeni križevi za sve žrtve za koje uplate budu izvršene do početka lipnja. Sastanak je održan nakon odavanja počasti žrtvama u povodu Dana sjećanja na pobijene franjevce i puk održanog u Širokom Brijegu, a tijekom sastanka je više puta naglašeno kako se na Groblju mira planira svakoj hrvatskoj žrtvi poginuloj ili nestaloj u Drugom svjetskom rati i poraću podići bijeli križ s pločom na kojoj će pisati osnovni podatci o žrtvi.

Inače, čitlučko Povjerenstvo ulaže velike napore u prikupljanje točnih i vjerodostojnih podataka o svim žrtvama s područja općine Čitluk, te je do sada prikupilo podatke o ukupno 1.582 žrtve. Objavljivanjem popisa žrtava u cijeli proces prikupljanja podataka uključena je i šira javnost, a trudeći se biti maksimalno transparentno Povjerenstvo redovito ažurira i objavljuje eventualne promjene u popisu, ali i imena žrtava u čiji spomen je uplaćen naznačeni iznos za podizanje križa na Groblju mira. Naime, novčani iznos za podizanje jednog križa je 200 KM i do sada je izvršeno 59 uplata za žrtve s područja općine Čitluk.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x