23. srpnja, 2024.

UBIJENI SU NA PRAVDI BOGA, BEZ BILO KAKVIH DOKAZA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zadar, 12. veljače 2021. (Kristina Raguž) – U Hrvatskom tjedniku jučer je, 11. veljače, objavljen članak Mate Primorca u povodu 76. obljetnice jugokomunističkoga ubojstva hercegovačkih franjevaca. Veljača je mjesec kada je u cijeloj Hercegovini, a posebno u Širokom Brijegu gdje je ubijeno najviše franjevaca, izuzetno emotivno i teško. Jugokomunisti su ulaskom u Široki Brijeg ubili 12 franjevaca u samostanskom skloništu. Druge su odveli prema Mostaru i Biokovu, a i njih su ubili. Tada su uništili samostanski muzej i knjižnicu, knjige su spalili, a crkva je pretrpjela ogromna oštećenja.

»Josip Broz Tito, osoba koja je istovremeno bila na vrhu partijske vlasti, partizanskoga pokreta i Ozne odgovoran je za ove zločine. Od izravnih izvršitelja spomenuo bih tadašnjeg zapovjednika 8. dalmatinskoga korpusa, generala Petra Drapšina i njegova najbližega suradnika Boška Šiljegovića te nekadašnjega alkarskog vojvodu Brunu Vuletića od kojega se Viteško alkarsko društvo nikad nije ogradilo. Njegovi su vojnici ubili šest hercegovačkih franjevaca u Mostarskome Gracu. A po zlu je posebno poznata XI. dalmatinska brigada, i to ne samo u Širokome Brijegu i okolici, gdje su se u njihovoj zoni odgovornosti dogodili strašni zločini nad civilnim pučanstvom, nego i do Kočevskoga roga. Naravno, treba spomenuti Oznu RH i Oznu BiH koji su nadzirali cijeli proces – od izrade popisa za likvidacije do samih egzekucija«, kazao je fra Miljenko Stojić.

Zašto je baš Široki Brijeg bio posebno na meti, fra Miljenko Stojić objašnjava ovako: »Prije Drugoga svjetskog rata Široki Brijeg bio je nadaleko poznat kao vjersko, obrazovno i domoljubno središte. Jugokomunistima to nije odgovaralo pa su izmislili priču da su ih franjevci pri osvajanju polijevali vrelim uljem i pucali na njih. Na stranu svjedočenja ljudi, treba pogledati dnevnik koji su jugokomunisti vodili, a taj se dnevnik čuva u Beogradu. U svom tzv. “Operacionom dnevniku” 8. dalmatinski korpus kao nositelj “Mostarske operacije” ili osvajanja Širokoga Brijega iz minute u minutu opisuje događaje, ali nigdje se ne navode spomenute ili slične optužbe protiv franjevaca. Na ovim i sličnim lažima gradili su svoju istinu sve do Domovinskoga rata. Mi ih sada pozivamo da činjenicama dokažu bilo kakvu optužbu protiv naših fratara.«

Osvrćući se na razna ubojstva hercegovačkih franjevaca, istaknuo je kako je jedan svećenik ubijen 1942., drugi 1944., njih 50 ubijeno je u tzv. »oslobađanju« Hercegovine, dok ih je 15 stradalo na Križnome putu. Sve slučajno?!


Cjelokupni članak

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x