23. srpnja, 2024.

SAČINJEN POPIS S PODATCIMA O 1.562 ŽRTVE IZ DRUGOG SVJ. RATA I PORAĆA S PODRUČJA OPĆINE ČITLUK

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 26. studenoga 2020. (brotnjo.info) – Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk donijelo je odluku o objavljivanju popisa s podatcima o 1.562 žrtve iz Drugog svj. rata i poraća. Učinjeno je to na sjednici koju je danas, 26. studenoga, sazvao Slaven Markota, pročelnik Povjerenstva. Također joj je kao član Povjerenstva nazočio i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Inače od samog utemeljenja jedna od glavnih zadaća Povjerenstva bila je prikupiti podatke o nastradalima s područja općine Čitluk i mjestima stradanja kako bi se žrtvama mogla odati zaslužena počast.

Projektom Memorijalnog Groblja mira – Bile predviđeno je da se svakoj hrvatskoj žrtvi podigne bijeli križ, neovisno o tome gdje je osoba ubijena, nestala ili gdje je pokopana. U sveobuhvatnim planovima za izgradnju Groblja mira određeno je polje posvećeno žrtvama s područja općine Čitluk. Kroz rad Povjerenstva prikupljeni su podatci o ukupno 1.562 žrtve. Prilikom sačinjavanja popisa u obzir su uzeti i podatci koji su zabilježeni u broćanskim župama te drugim dostupnim vjerodostojnim izvorima.

Odluka o objavljivanju popisa donesena je kako bi svi prikupljeni podatci bili dostupni broćanskoj javnosti. Samim time otvara se mogućnost i za prijavu do sada nezabilježenih žrtava, kao i za možebitne izmjene i nadopune prikupljenih podataka. S tim u svezi cjelokupna javnost, uz objavu popisa na službenoj internetskoj stranici Općine Čitluk, bit će obaviještena putem informativnog letka koji će se moći dobiti u svim župama na području općine Čitluk. Dio informativnog letka je i uputa o uplati za postavljanje križa na Groblju mira za članove broćanskih obitelji. Novčani iznos za podizanje jednoga križa je 100 EUR-a ili 200 KM.

Iz Povjerenstva su objasnili kako je u slučaju pronalaska netočno navedenog podatka potrebno kontaktirati predsjednika mjesne zajednice koji će nakon toga obavijestiti članove Povjerenstva ili se za izmjenu obratiti izravno članovima Povjerenstva. »Postoji mogućnost da je neka žrtva izostavljena s popisa i to je potrebno ispraviti. Objavljeni popis obnavljat će se po prijemu novih ispravaka i tako ćemo imati vjerodostojne podatke. Molimo samo da nam ih što prije dostavite«, rekao je Slaven Markota, pročelnik Povjerenstva.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x