23. srpnja, 2024.

ČITLUK: ZAVRŠEN II. MANDAT POVJERENSTVA KOJE VODI BRIGU O GROBIŠTIMA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA I PORAĆA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 17. siječnja 2020. (citluk.ba) – Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk zaključilo je rad u svom II. mandatu. U dvorani za sastanke Općine Čitluk jučer je, 16. siječnja, održana posljednja sjednica u ovom sazivu Povjerenstva. Sjednici su nazočili članovi Povjerenstva, te načelnik općine Čitluk Marin Radišić i Mate Miletić, savjetnik načelnika općine Čitluk. Izvješće o radu Povjerenstva, koje je u sadašnjem sastavu ustrojeno početkom srpnja 2016., predstavio je Slaven Markota, pročelnik Povjerenstva.

Markota je u svom izlaganju naglasio da je Povjerenstvo nastavilo, kao i njegov raniji saziv, s održavanjem redovitih sjednica te djelatnostima na terenu vezanima za obilježavanje i evidentiranje poznatih i nepoznati grobova iz razdoblja Drugog svjetskog rata i poraća smještenih po raznim dijelovima Brotnja. Također je Povjerenstvo nastavilo i s ekshumacijama pa je u II. sazivu ekshumiralo 3 posmrtna ostatka. Nakon DNK analize i utvrđivanja identiteta, posmrtni ostatci jedne osobe predani su rodbini uz prigodni ispraćaj iz mrtvačnice u groblju Podadvor.

U svom izlaganju Markota je članove Povjerenstva upoznao i sa svojim sudjelovanjem na sastancima Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a, kao i na sastancima Udruge Mir International koja se skrbi o Groblju Mira na Bilima gdje se održava obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, u čijoj organizaciji čitlučko povjerenstvo djelatno sudjeluje.

Na prijedlog Povjerenstva pokrenut je postupak izrade monografija za žrtve minulih ratova na području Brotnja, što je također spomenuto u izvješću o radu i o čemu su članovi Povjerenstva razgovarali na jučerašnjoj sjednici ističući kako su odbor za izradu monografije i uredničko vijeće nakon imenovanja počeli s konkretnim radom.

Načelnik općine Čitluk Marin Radišić na jučerašnjoj sjednici podupro je aktivnosti Povjerenstva i pozdravio djelatnosti vezane za izradu monografije, te je najavio da će uskoro započeti postupak imenovanja novog Povjerenstva.

Poznat po nesebičnom zalaganju za otkrivanje sudbine nastradalih hrvatskih vojnika u Drugom svjetskom ratu i poraću bio je Rade Raća Stojić, dugogodišnji član Povjerenstva koji je preminuo za vrijeme sadašnjega mandata. Njegove kolege prisjetile su se njegovog nesebičnog doprinosa povjerenstvima u dva mandata, tijekom kojih je djelatno sudjelovao u svim djelatnostima Povjerenstva, a i sam je samostalno prije utemeljenja Povjerenstva radio na prikupljanju informacija kroz razgovore sa svjedocima, obilježavanju i fotografiranju mjesta na kojima se nalaze posmrtni ostatci žrtava. U znak zahvalnosti za ogroman doprinos i zalaganje članovi Povjerenstva nakon sjednice posjetili su Radin grob u Dragićini, gdje su zapalili svijeću i pomolili se za pokojnog hrvatskog revolucionara, domoljuba, uznika i branitelja s kojim su imali čast i zadovoljstvo surađivati. Molitvu je predvodio fra Miljenko Stojić, član Povjerenstva.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x