24. veljače, 2024.

ZAPOČELO RADOM »POVJERENSTVO ZA OBILJEŽAVANJE I UREĐIVANJE GROBIŠTA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA I PORAĆA NA PODRUČJU OPĆINE NEUM«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Neum, 8. rujna 2010. (vjecnispomen-memento.bloger.hr) – Na prijedlog Udruge Vječni Spomen – Memento iz Neuma, koja se bavi prikupljanjem građe o našim ljudima ubijenim tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, mjestu i načinu njihova stradanja te obilježavanjem i registriranjem njihovih pojedinačnih ili skupnih grobišta, a zahvaljujući čelnim ljudima općine Neum koji su prepoznali i podržali ovu plemenitu ideju, Općinsko Vijeće Neuma je temeljem rezolucije 1096 o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 27. lipnja 1996., Rezolucije 1481 Parlamentarne skupštine Vijeća Europe od 25. siječnja 2006. o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka (režima), Rezolucije Europskog Parlamenta o Europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009., te Rezolucije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH o osudi totalitarnih režima iz 2006., na sjednici održanoj 6. kolovoza 2010. donijelo odluku o obilježavanju i uređivanju grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Neum.

Ovom odlukom uređuje se: Istraživanje, obilježavanje i uređivanje, kao i premještanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Neum.

Na istoj sjednici Općinsko vijeće je donijelo rješenje i imenovalo Općinsko Povjerenstvo za obilježavanje, uređivanje i premještanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Neum. U povjerenstvo su imenovani:

– dipl. oec. Vicko Jogunica, pomoćnik načelnika za gospodarstvo i financije, predsjednik
– Nikola Koncul, predsjednik Udruge Vječni Spomen – Memento, dopredsjednik
– dr. don Ivica Puljić, župnik u župi Gospe od zdravlja Neum, član
– mr. fra Miljenko Stojić, Vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, član
– dipl. oec Danica Glavinić, pomoćnik načelnika za opću upravu i društvenu djelatnost, član
– mr. sc. dipl. ing. med. biok. Pero Pavlović, ravnatelj Doma zdravlja u Neumu, član
– Slavko Katić, predsjednik IO Udruge Vječni Spomen – Memento, član
– Vinko Sentić, pomoćnik ravnatelja u Komunalnom poduzeću Neum, član
– Mato Sentić, tajnik Udruge Vječni Spomen – Memento, član

Povjerenstvo je 7. rujna 2010. održalo svoju prvu sjednicu. Načelnik općine Neum dr. Živko Matuško pozdravio je sve nazočne te im poželio uspjeh u radu i obećao svestranu pomoć. Na sjednici je povjerenstvo najprije između članova izabralo predsjednika i dopredsjednika. Nakon toga nazočni su razgovarali o zadatcima te usvojili program rada povjerenstva za ovu i prve mjesece iduće godine.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x