10. prosinca, 2022.

ZAGVOZD: POKOPANE ŽRTVE POKOLJA IZ VELJAČE 1945.

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagvozd, 7. listopada 2007. (IKA) – Partizani su 7. veljače 1945. na Širokom Brijegu zarobili osam franjevaca i deset hrvatskih vojnika te ih iz franjevačke mlinice vezane žicom tjerali pješice u Split, potom su ih vratili na predio Sudišće, kraj zaselka Lovrinčevići u Zagvozdu, gdje su ih danima nemilosrdno mučili i okrutno umorili. Njihovi su ostaci 2005. pronađeni u jednom vrtu i izvađeni te odvezeni na patologiju u Split na prepoznavanje, a utvrđen je identitet samo trojice franjevaca.

Zemni ostaci ovih 18 mučenika izloženih u župnoj crkvi Gospe od Karmela u Zagvozdu pokopani su u nedjelju 7. listopada na mjesnom groblju, nakon sv. mise zadušnice koju je u crkvi Gospe od Karmela predvodio župnik don Jakov Cikojević u sumisništvu s generalnim vikarom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Štekom, generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivanom Ćubelićem, širokobriješkim gvardijanom fra Branimirom Musom i oko 50 svećenika, pred mnoštvom vjernika.

Od mučenika su se oprostili načelnik Općine Zagvozd Miroslav Gaće, don Ivan Ćubelić u ime Splitsko-makarske nadbiskupije, širokobriješki gvardijan fra Branimir Musa, fra Ante Marić i fra Miljenko Šteko, u ime Hercegovačke franjevačke provincije, koji je sve pozvao da se ugledaju u »primjere vjere ovih naših mučenika, poslušajmo što nam zbori mučenička suza vruća i spoznajmo da ne može nikad bez Golgote biti Uskrsnuća«.

Zahvaljujući stručnom timu Zavoda za sudsku medicinu, patologiju i citologiju Kliničke bolnice Split, identificirani su ostaci trojice franjevaca, a ispitivanja se nastavljaju. Postoji mogućnost kako su među ovim posmrtnim ostatcima i ostatci franjevaca uhićenih na prostoru Hercegovine u veljači 1945., a za koje Provincija ne zna gdje su ubijeni, kazao je fra Ante Marić, pročelnik Povjerenstva za pripremu kauze mučenika hercegovačkih franjevaca.

Posmrtni ostaci fra Melhiora Prlića, fra Julija Kožula i fra Zdenka Zubca odvezeni su u pratnji brojnih svećenika i vjernika u Široki Brijeg, gdje će biti pokopani u crkvi Uznesenja BDM u utorak 9. listopada u 11.00, a sv. misu predvodit će general Franjevačkog Reda fra José Rodríguez Carballo.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x