18. travnja, 2024.

ZAGREB: PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA SLOVENSKIH SKRIVENIH GROBIŠTA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 23. listopada 2009. (Glas Koncila) – U prostoriji Hrvatske kulturne zaklade u Zagrebu jučer je predstavljen zbornik radova »Izvješće Komisije Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja skrivenih grobišta 2005. – 2008.«.
O zborniku je najprije govorio urednik Jože Dežman, koji je cijelu problematiku stavio u kontekst europskih nastojanja da se jednom i zauvijek osude svi totalitarni režimi, kojima svakako pripada i komunistički. Dežman je istaknuo da je slovenski odnos prema poslijeratnim žrtvama iz temelja promijenjen nakon šokantnog otkrića masovne grobnice u Hudoj Jami, kad se čitava slovenska javnost suočila s razmjerima i strahotama tih zločina i oslobodila zavjere šutnje.
U ime katoličkog slovenskog izdavača »Družina« govorio je ravnatelj Janez Gril, koji je uz ostalo istaknuo da se zločinaštvo komunističkog režima ogledalo u organiziranom sustavu ubijanja »narodnih neprijatelja« svih vrsta među pripadnicima vlastitog naroda. Dakle, Slovence su ubijali susjedi i znanci sunarodnjaci, a Hrvate Hrvati, kao i Srbe Srbi, itd.
Tomislav Vuković, novinar Glasa Koncila, govorio je o knjizi s hrvatskog motrišta, istaknuvši da ona treba biti uzor i primjer hrvatskim vlastima kako se treba odnositi prema žrtvama svih totalitarnih režima. Vuković je pritom naveo vlastito iskustvo kako se od Ureda predsjednice Vlade RH, preko Ministarstva vanjskih poslova do Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, nije moglo doći do podatka kome se rodbina evidentiranih hrvatskih žrtava u Republici Sloveniji može obratiti za obavijesti o mogućnostima identifikacije, prijenosa ostataka i dostojnog pokopa u Hrvatskoj, što dovoljno govori o brizi hrvatskih vlasti o žrtvama komunističkog režima.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x