20. travnja, 2024.

ZAGREB: MISA O 68. OBLJETNICI MUČENIČKE SMRTI ŠIROKOBRIJEŠKIH FRATARA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 8. veljače 2013. (IKA) – Koncelebriranom svečanom misom zadušnicom koju je u prepunoj samostanskoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Zagrebu-Dubrava 7. veljače predvodio fra Jozo Zovko, zagrebački franjevci Hercegovačke provincije i Zavičajna zajednica Široki Brijeg iz Zagreba uz rodbinu te brojne ostale vjernike, sjetili su se 66 ubijenih franjevaca te provincije u Drugom svjetskom ratu i poraću, a posebno 68. obljetnice mučeničke smrti širokobrijeških franjevaca, koje su iz mržnje na vjeru i hrvatstvo partizani pobili 7. veljače 1945.

U propovijedi je fra Jozo podsjetio na dane krvavoga terora u danima poraća te pozvao na molitvu za nedužne žrtve, kao i za njihove ubojice, kako se takve strahote, nikada više ne bi ponovile. Okupljenom mnoštvu, više od tisuću vjernika, poručio je da i naše vrijeme, ovdje i danas, treba hrabre svjedoke vjere, koji poput širokobrijeških i svih kršćanskih mučenika, ne će pogaziti svoju vjeru, svoje uvjerenje, nego će odvažno braniti kršćanske životne vrjednote koje su danas osobito ugrožene, posebno obitelj, jezgra i naravno rasadište novih života i jedino mjesto ispravnog odgoja na temeljima vjere i domoljublja. To je naša obveza prema tim mučenicima. Mučeništvo je najizvrsnije svjedočenje ljubavi prema Bogu, bližnjemu, domovini, zaključio je.

Svima nazočnima na misi pozdravnu riječ uputio je gvardijan samostana fra Draženko Tomić. Na svršetku mise, na kojoj je pjevanje animirao Zbor bogoslova, pročitana su imena ubijenih hercegovačkih franjevaca.

Prije mise u samostanskoj dvorani prikazan je dokumentarni film »Kosti smiraj traže« koji govori o radu Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg te o Vicepostulaturi postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« koja je idejni začetnik povjerenstava po tamošnjim općinama.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x