24. veljače, 2024.

»ZA ZLOČIN U HUDOJ JAMI KRIVI SU PARTIZANI I KOMUNISTI«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 7. ožujka 2009. (Hina) – Užasne slike iz zapuštenog rudarskog rova blizu Celja, gdje je u novoj masovnoj grobnici odmah nakon svršetka II. svjetskog rata dosad otkriveno 300 kostura i mumija, u Sloveniji su ponovno oživjele rasprave o odgovornosti za te zločine.

»Za to nije odgovorna slovenska partizanska vojska koja je u ožujku 1941. raspuštena i uključena u jugoslavensku armiju«, izjavio je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV u petak predsjednik partizanske veteranske udruge Janez Stanovnik. »Te su likvidacije bile nezakonite i zločinačke i mi taj zločin osuđujemo«, rekao je Stanovnik koji kaže da su zadnjih mjeseci pred kraj rata slovenski partizani djelovali pod zapovjedništvom »Vrhovnog štaba jugoslavenske armije«.

Sasvim drugo tumačenje ponudio je negdašnji slovenski državni odvjetnik Anton Drobnič. Njega su zbog maloljetnosti, iako je bio u slovenskim domobranima, 1945. partizani ostavili na životu nakon što su ga zarobili. Nakon demokratskih promjena Drobnič je pet godina bio glavni državni odvjetnik, a sada vodi veteransku domobransku udrugu koja zahtijeva da »druga strana« prizna da se za zločine znalo i prije nego su se počele otkrivati i ekshumirati masovne grobnice kojih je u Sloveniji popisano oko 600. »Počinitelji likvidacija nakon II. svjetskog rata bili su slovenski partizani predvođeni komunistima, a to što govori Stanovnik je hipokrizija«, rekao je Drobnič, komentirajući Stanovnikove riječi, ali i druge izjave po kojima se za umorstva ratnih zarobljenika i civila krive »Jugoslavenska vojska«, »Vrhovni štab s Titom« ili »partizanske postrojbe s juga«. »Dugo su godina krili istinu, a sada, kad ona opet dolazi na svjetlo dana, ponovno je pokušavaju skriti«, rekao je Drobnič za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

U Sloveniji se obično nakon otkrivanja neke masovne grobnice iz vremena poraća, zbog šoka koji takva otkrića uzrokuju u javnosti, ponavljaju i pozivi za »nacionalnu pomirbu« i donošenje parlamentarne rezolucije koja bi pomogla da se na simboličan način »dostojno i s pijetetom« pokopaju mrtvi. Uz to se obično obnavljaju i raspre između nekoć zaraćenih strana, slovenskih domobrana i partizana, o tome jesu li masovna ubojstva političkih protivnika bila žalosna osveta nad »domaćim izdajicama i kolaboracionistima« ili pak zločin koji se ne može opravdati.

Zbog spomenutih zločina, koji su se počeli otkrivati još prije dvadesetak godina, nikad nije pokrenut sudski postupak ni protiv jednog osumnjičenika. Malo je vjerojatno da će drukčije biti i sa zločinom počinjenim u rudniku blizu naselja Hude Jame kod Laškog, budući da je od zločina prošlo previše vremena.

Okružni državni odvjetnik u Celju najavio je da će vještaci u rovu Barbari idućih dana obaviti ekspertizu pronađene obuće i odjeće žrtava kao i ostalih predmeta, kako bi se možebitno utvrdila narodnost žrtava i pripadnost nekoj od vojski. Stručnjaci Instituta za sudsku medicinu u Ljubljani obavit će i analizu samih posmrtnih ostataka. Istom nakon toga kosti i mumije iz Hude Jame bit će premještene vjerojatno u kosturnicu na mariborskom groblju Dobravi. Kad se sve to obavi, istraživanja će se nastaviti u zapuštenu rudniku za koji se smatra da skriva još mnogo ubijenih.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x