20. travnja, 2024.

VINKOVCI: GRAD PRIJATELJ ŠIROKOG BRIJEGA POČAŠĆEN PROJEKCIJOM FILMA »IN ODIUM FIDEI – IZ MRŽNJE PREMA VJERI«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Vinkovci, 29. svibnja 2015. (I. M. / laudato.hr) – Zločin komunističko-partizanskih jedinica, počinjen nad 66 hercegovačkih franjevaca tijekom Drugog svjetskog rata, nije ostavio ravnodušnima nazočne na projekciji dokumentarnog filma »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri« koja je održana sinoć, 28. svibnja, u Gradskom kazalištu »Joza Ivakić« u Vinkovcima.

»Važnost ove projekcije za nas je da saznamo istinu o tome kako su za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća stradavali hercegovački fratri koji su davali svoj život svjedočeći za vjeru i domovinu«, rekao je o projekciji Laudatova filma dr. Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima. Riječ je o gradu prijatelju Širokog Brijega, gdje je ubijeno 20 franjevaca, o čemu svjedoče govornici Laudatova filma. Švagelj je podsjetio da su komunističko-partizanske jedinice pogubile i svećenike na području Vinkovaca nakon završetka Drugog svjetskog rata, što ponovno doziva pitanje: »Tko će odgovarati za počinjene zločine?«

»Nitko nije odgovarao ni za strahote koje su se događale na križnim putevima u svibnju i lipnju 1945. kada je svijet već slavio završetak Drugog svjetskog rata. Ideološki nasljednici Josipa Broza Tita, koji je na vrhu piramide zla, umjesto da priznaju što se događalo pod zvijezdom petokrakom, ustraju u lažima«, upozorila je redateljica i scenaristica filma Nada Prkačin.

Margareta Jozinović, jedna od mladih predstavnica Laudato televizije (LTV-a), obratila se nazočnima u ime ravnateljice televizije i producentice filma Ksenije Abramović. »Što su masovni i pojedinačni grobovi znate i vi ovdje – u Domovinskom ratu osobito je ranjena i pogođena Slavonija. Znaju to i ljudi koji su hrabro ustali braniti svoja vjekovna ognjišta – treba to istaknuti baš danas, na Dan oružanih snaga Republike Hrvatske i hrvatske kopnene vojske«, poručila je Jozinović te čestitala svim hrvatskim braniteljima na pokazanoj hrabrosti tijekom obrane od agresora.

Važnost mladih naraštaja koji su svjesni istine i spremni za nju posvjedočiti naglasila je voditeljica programa Jelena Gilja: »Trajna  je zadaća hrvatske mladeži općenito, a i iz ovoga kraja, učiti o tome koliko je naraštaja uložilo ogroman trud, svoje živote i živote svojih bližnjih u stvaranju neovisne države, učiti na povijesti svojih predaka kolike su žrtve dane te da one nisu uzaludne.«

Poznata marijanska pjesma »Zdravo Djevo, svih milosti puna«, koju je izveo Vjekoslav Marinčić, obilježila je završetak programa u nadi da će zagovor Blažene Djevice Marije pratiti napaćeni narod i dovesti u smiraj sve duše željne pravde.

»Potrebno je ne samo pronaći pobijene franjevce, nego i pobijeni puk«, kako je tijekom filma naglasio fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Nakon Vinkovaca, Laudatov film »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri« bit će prikazan 29. svibnja u Borovu naselju (Vukovar 2) u Crkvi Gospe Fatimske, a početak projekcije zakazan je za 19.00.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x