24. veljače, 2024.

»VI. PJESNIČKO SIJELO« U ČAST DON JURJA GOSPODNETIĆA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bosansko Grahovo / Korita, 21. srpnja 2017. (IKA) – Događaji drugoga dana kulturno-vjerske manifestacije »Dani sv. Ilije« danas su se odvijali u selu Korita kod Bosanskoga Grahova. Najprije je u kapeli Sv. Jeronima slavljena sv. misa koju je pred 50-ak ljudi predvodio don Predrag Ivandić, župni vikar iz Drvara, u zajedništvu s domaćim grahovskim župnikom don Davorom Klečinom i hercegovačkim franjevcem iz Širokog Brijega fra Miljenkom Stojićem.

Nakon sv. mise nazočni su otišli pred spomen-obilježje supružnika Mate i Mande Vulić pomoliti se za pokoj njihove duše. Ubijeni su kao civili u Domovinskom ratu 1992.

Na gradilištu budućega »Hrvatskoga kulturnog centra Korita« donaciju knjiga Udruzi »Don Juraj Gospodnetić« i Centru uručili su predstavnici Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) i pjesnici koji su sudjelovali u pjesničkoj večeri. Fra Miljenko Stojić, kao vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, uručio je donaciju knjiga koje govore o jugokomunističkom ubojstvu hercegovačkih franjevaca.

Na Vidikovcu iznad sela Korita navečer se održalo »VI. pjesničko sijelo« u čast don Jurja Gospodnetića. Duhovno i domoljubno pjesništvo recitirali su Ivan Sivrić, predsjednik DHK HB, Mate Grbavac iz Ljubuškog, fra Miljenko Stojić iz Širokog Brijega, Fabijan Lovrić iz Knina te Blaženka Jardas Vulić iz Požege. Pjesničku večer vodila je Josipa Mihaljević iz Livna, a tenor poznate šibenske klape »Maslina« Hrvoje Marić iz Knina glazbenim nastupom na gitari uljepšao je ovu večer. Na pjesničkoj večeri bio je i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj sa svojim suradnicima, kao i Petar Majić, dopredsjednik Matice hrvatske Grude.

Selo Korita simbol je stradanja, ali i uskrsnuća grahovskih Hrvata. Nakon što je 1941. selo, koje je imalo 40 kuća s više od 400 žitelja, zbrisano s lica zemlje, svi mještani su se raselili diljem Hrvatske i svijeta, njihova zemlja je nacionalizirana te im je zabranjen povratak. Nakon 70 godina potomci mještana počeli su kupovati zemlju roditelja i predaka te samostalno obnavljati svoja ognjišta, bez ikakve pomoći općine i države. Danas su u Koritima obnovljene tri kuće, dvije se još grade, a za obnovu svojih ognjišta zanimaju se i drugi mještani. U selu je izgrađena zavjetna kapelica, a u izgradnji je i spomenuti Centar koji će biti središte društvenog života grahovskih Hrvata.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x