10. prosinca, 2022.

UZ 67. OBLJETNICU UBOJSTVA FRA LEA PETROVIĆA I ŠESTORICE MOSTARSKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 14. veljače 2012. (Damir Šimić / hrsvijet.net) – U spomen mučeništva hercegovačkih franjevaca i svih žrtava komunističkog režima, u franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru, danas 14. veljače, na obljetnicu ubojstva sedmorice mostarskih franjevaca, bit će služena sveta misa zadušnica.

Danas se, naime, navršava 67. godina od trenutka kada su pripadnici OZN-e, predvođeni povjerenikom OZN-e u 12. hercegovačkoj brigadi Brankom Popadićem, iz mostarskog franjevačkog samostana odveli i odmah zatim ubili: provincijala fra Lea Petrovića, fra Grgu Vasilja, fra Bernardina Smoljana, fra Kažimira Bebeka, fra Jozu Bencuna, fra Rafu Prusinu i fra Nenada Pehara.

Prema iskazima očevidaca, hladnokrvno su ustrijeljeni »metkom u zatiljak« i bačeni u Neretvu u predjelu zvanom Čekrk. Njihovi posmrtni ostatci ni do danas nisu pronađeni, niti je obilježeno mjesto na kojem su mučenički skončali svoj život.

Sustav još uvijek nije odgovorio o razlozima njihovog ubojstva. Nema političke osude zločina, nema istrage, nepoznata su imena počinitelja, a više je nego očito kako se pokušava zataškati odgovornost KPJ za njihovu smrt.
Ubijeni kao politički neistomišljenici
Međutim, dostupna dokumentacija nekadašnje OZN-e djelomično odgovara na pitanja zbog čega su likvidirani. Temeljni razlozi koje OZN-a navodi u svojim izvješćima su čisto političke prirode. Sudeći prema zaključcima iznesenim u prosudbi OZNE, pompozno nazvanoj Analiza stanja u zapadnoj Hercegovini, »katolički kler je svojom svestranom aktivnošću u političkom, društvenom i kulturnom životu omogućio prodiranje i učvršćivanje ustaškog pokreta među hrvatskim masama zapadne Hercegovine«, što je čisto politička prosudba. Kad je, pak, u pitanju osobna odgovornosti pojedinaca, zanimljivo je da mučki ubijenom fra Rafi Prusini OZN-a stavlja na teret kako je u razdoblju prije Drugog svjetskog rata u župnoj kući u Gabeli »od žandara skrivao pripadnika ilegalnog ustaškog pokreta Tomišu Grgića« da bi mu u konačnici, prema tvrdnjama OZN-e, »nabavio fratarsko odijelo i omogućio mu ilegalan bijeg iz zemlje«.

Cjelokupan članak pročitajte na stranicama portala hrsvijet.net ili u pdf-u.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x